Primăria Brașov va etapiza proiectul de management informatizat al traficului, care include și semafoarele instalate la trecerile de pietoni din zona giratoriilor. Astfel, edilii au obținut acordul Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Centru pentru prelungirea termenului de implementare până la data de 31 decembrie 2024 și a beneficia de o nouă finanţare europeană în ciclul bugetar european 2021 – 2027.
Noua finanțare ar urma să fie alocată în cadrul Programului Regiunea Centru, Prioritatea 4 O REGIUNE CU MOBILITATE URBANA DURABILĂ, Acțiunea 4.1 – Dezvoltarea mobilității urbane durabile in Municipiile Regiunii Centru (inclusiv Zone Metropolitane și Zone Funcționale Urbane), Obiectiv specific 2.8. Promovarea mobilității urbane multimodale durabile, ca parte a tranziției către o economie cu zero emisii de dioxid de carbon, în scopul implementării etapei a II a și a finalizării integrale a acestui proiect. Condiția este ca lucrările să fie definitivate până la data de 31 decembrie 2024, iar în ședința de mâine a Consiliului Local ar urma să fie dezbătut și un proiect de hotărâre ce vizeză
Reamintim că pentru acest proiect, în 2020, în timpul mandatului primarului George Scripcaru, fusese accesată o finanțare europeană nerambursabilă de 98% din valoarea proiectului de 37.166.563 lei cu TVA. Ținând cont că proiectul nu a fost finalizat până la 31 decembrie 2023, banii europeni nu au mai putut fi accesați în totalitate. În etapa a doua de implementare, pentru care vor fi solicitați bani europeni prin noul program, mai sunt de realizat lucrări şi servicii în valoare de 17.835.108 lei, din care 5.193.366 lei vor fi suportate de la bugetul local.
Semafoarele nu pot funcționa până când nu este gata întregul dipecerat
Recent, într-o conferinţă de presă, fostul primar al Braşovului, George Scripcaru (care candidează pentru un nou mandat) a spus că primarul Allen Coliban nu va avea curajul de a porni semafoarele înainte de 9 iunie, potrivit Bună Ziua Brașov. De asemenea, în opinia fostului edil, implementarea acestui proiect s-a făcut greşit, el afirmând că, în primă fază, trebuia amenajat dispeceratul, fără de care aceste semafoare nu pot funcţiona eficient.
Proiectul de management al traficului include semaforizarea a 35 de „zebre” și a 3 intersecții . Proiectul derulat de Primărie mai include modernizarea semaforizării pentru 44 de intersecții, instalarea a 140 de camere video și a 249 de senzori video. Printr-un sistem complex de camere și senzori video, vor putea fi identificate, rapid, blocajele din trafic, iar prin sistemele de semaforizare se va asigura creșterea fluenței pe anumite direcții și prioritizarea transportului public. Toate aceste lucruri nu pot funcționa fără a fi coordonate dintr-un dispecerat.
2 comentarii
Impotența, incompetenta și încurcarea traficului.
Coliban foreveeeer!!
Atat te duce pe tine capul. Din cauza asta ai viața pe care o ai, pentru ca nu te duce mai mult bila. Semafoarele ar ajuta enorm sa nu mai vezi cate un rătăcit pe trecerea de pietoni o data la 2 secunde, dar unde nu e creier, degeaba e cap pe post de decor