Lucian Dragomir, primul producător de legume bio din Brașov, oferă câteva sfaturi pentru a alege cele mai bune tomate atunci când mergi la piață sau la supermarket. Specialistul explică și de ce nu trebuie să le păstrăm în frigider, potrivit g4food.ro.
- „Cotorul și coletul să fie cât mai mici și, pe cât posibil, să fie verde, copt, nu spălăcit sau alb.
- Culoarea trebuie să fie uniformă, fără decolorări sau pete de altă nuanță.
- Să nu aibă proprietăți elastice; la presarea ușoară cu buricul degetului tomata să rămână înfundată.
- Coaja cât mai subțire garantează proprietățile gustative.
- Să nu existe crețuri formate după cules în jurul cotorului, deoarece aici se vede vârsta înaintată de la cules la tarabă.
Tomatele trebuie să fie păstrate la temperaturi cuprinse între 8 și 16° C. Sub 8° C, licopenul (un antioxidant) se distruge, iar la peste 16° C tomatele intră în fermentație”, a explicat Lucian Dragomir.
Pentru o păstrare de lungă durată, Dragomir recomandă depozitarea tomatelor la loc umbros, chiar fără lumină, și așezate cu cotorul în jos.