Concurență acerbă într-o pădure administrată de Ocolul Silvic Avrig – aflat la poalele munților Făgăraș, la 100 de kilometri de Brașov – unde doi cocoși de munte, aflați în timpul rotitului, par că nu se plac deloc. Pe lângă eforturile pe care le fac pentru a-și atrage fiecare câte o parteneră, mai trebuie să țină piept și competiției.
Conform informații lor furnizate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva pe pagina de socializare a instituției:
„rotitul” cocoșului de munte, unul dintre cele mai spectaculoase ritualuri nupțiale, are loc în lunile aprilie și mai, în funcție de climă și altitudine, în perioada de împerechere. Dansul nupțial cuprinde un ansamblu unic de mișcări și sunete, pentru a atrage femelele și a se impune în fața masculilor rivali. Cocoșii de munte cântă și se rotesc în vetrele lor, își desfac cozile în formă de evantai și fac salturi de până la 3 metri.
Cocoșul de munte, Tetrao urogallus, este o specie caracteristică zonelor de pădure de conifere, dense, înalte şi întunecate, dar care au şi luminişuri. Lungimea corpului este de până la 90 de centimetri, iar anvergura aripilor este de până la 125 cm. Cocoșul de munte poate fi recunoscut după talia mare, gâtul şi coada lungi şi penajul închis.
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării, și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. De asemenea, Romsilva administrează 22 de parcuri naționale și naționale, precum și 12 herghelii de stat. credit: Daniel Lungoiu – Ocolul Silvic Avrig, Direcția Silvică Sibiu.