Suntem abia în sezonul de primăvară și Europa este deja în criză de apă. Mai mult de un sfert din continent se confruntă cu condiții de secetă începând din luna aprilie și multe țări se pregătesc deja pentru o repetare – sau o înrăutățire – a situației din vara trecută. Subiectul schimbărilor climatice și al efectului acestora asupra resurselor de apă este abordat în aceste zile la Brașov în cadrul Forumului Apelor Dunărene, care se desfășoară în premieră în România.
Cu această ocazie, directorul economic al Companiei Apa Brașov, Teodor Popa, a precizat că lacul Tărlung, care este principala sursă de alimentare cu apă potabilă, poate asigura doar 80% din necesarul pentru aria de acoperire, iar restul este asigurat din sursele subterane. Ținând cont de previziunile sumbre în ceea de privește efectele schimbărilor climatice, Compania Apa vrea să investească în reabilitarea și modernizarea surselor subterane de apă, fiind deja în derulare o licitație în valoare de 19,81 milioane de lei fără TVA pentru lucrări la 46 de puțuri. Practic, fără a fi avut apa din aceste puțuri, în special pe timp de vară Brașovul risca să primească apă cu program, cum s-a întâmplat deja în alte orașe.
„Efectele schimbărilor climatice se resimt, chiar dacă sperăm că în zona Brașovului, cel puțin, suntem mai apărați. Acum doi ani a fost o secetă prelungită, care s-a manifestat prin scăderea nivelului lacului de acumulare de la Tărlung, ceea ce ne-a obligat să folosim resursele subterane cu niște costuri destul de mari, ținând cont că peste acest lucru s-a suprapus și criza energetică. Municipiul Brașov este cel mai expus, dar am ajuns să folosim resurse subterane pentru a alimenta și alte localități până la Feldioara. Tocmai de aceea avem în vedere modernizarea acestor surse subterane, respectiv să curățăm puțurile, dar și să le echipăm cu pompe și alte echipamente, astfel încât costurile de exploatare să scadă și să fie absorbite în costul actual al apei, ținând cont că pentru pomparea din subteran este un consum mult mai mare de energie față de alimentarea din lacul de acumulare”, a explicat Teodor Popa.
A început să scadă și consumul de apă
Potrivit acestuia, necesarul de apă în aria de acoperire este de 2.500 litri/secundă, din lacul de la Tărlung putând fi asigurați în jur de 1.500 de litri pe secundă, restul fiind din puțurile subterane ale Companiei și din cele administrate de Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare. Totuși, și consumul a scăzut în ultimii ani, față de media care era de 3 metri cubi/persoană/lună
Pentru proiecte ce vizează reducerea impactului schimbărilor climatice și furnizarea apei potabile în mod eficient, Compania Apa Brașov va accesa din actualul exercițiu financiar al Uniunii Europene o finanțare nerambursabilă în valoare de aproximativ 200 de milioane de euro.