Autoritățile comunei Ucea au obținut toate aprobările pentru a organiza astăzi un referendum, încercând să scape de dezastrul ecologic la care se așteaptă, după ce în comună vor ajunge 70 de tone de deșeuri pe zi, din care se vor procesa doar 3, restul rămânând în depozite.
Locuitorii din această zonă s-au mai confruntat cu poluarea extremă, în regimul comunist, când aici funcționa un combinat, iar aerul era de nerespirat și nu se puteau scălda în apele curgătoare, care erau puternic contaminate.
În zonă, un ONG planificase să creeze cel mai mare parc natural din Europa, un „Yellowstone” românesc, iar pe de altă parte, o firmă care prelucrează gunoi vrea să facă cel mai mare centru de colectare și prelucrare a deșeurilor. Zona vizată este în localitatea Ucea, în județul Brașov, foarte aproape de limita cu județul Sibiu, la mică distanță față de Transfăgărășan.
Firma care vrea să amenajeze depozitul consideră că referendumul nu este democratic
Locuitorii comunei Ucea au încercat în mai multe feluri să oprească atât extinderea parcului „Yellowstone” de România, cât și a viitorului centru de prelucrare a gunoiului pe teritoriul lor. Astfel, autoritățile au decis organizarea acestui referendum, pentru a se vota împotriva centrului de deșeuri. Firma care vrea să deschidă depozitele de gunoaie a contestat acțiunea autorităților locale, precizând că referendumul nu ar fi democratic.
Potrivit datelor Autorității Eectorale Permanente, în conuna Ucea sunt 1.823 de persoane cu drept de vot, iar până la ora prânzului își exprimaseră votul 345 de persoane, respectiv 18,92% din electorat.