
În 2014, primarul de atunci al Brașovului, George Scripcaru, dezvăluia că are în plan construirea unui derdeluș pe șine, în Poiana Brașov.
„În Austria, pe timpul verii, aceste sănii pe şine sunt un punct de atracţie pe turişti, astfel că staţiunile de schi sunt vizitate şi pe timpul verii. Ar fi o soluţie şi pentru Poiana Braşov ca să vină mai mulţi turişti şi vara, fiindcă acum, nu prea au cum să-şi petreacă timpul liber în sezonul cald”, a explicat viceprimarul Adrian Atomei, citat de Biz Brașov pe 14 aprilie 2014
Ideea amenajării unui „alpine coaster” în Poiană a fost discutată atunci, potrivit sursei citate, şi cu primarul George Scripcaru, iar edilii au decis să facă un studiu de oportunitate cu privire la implementarea unui astfel de proiect.
„Ne-am gândit că am putea obţine chiar şi o finanţare europeană pe componenta de turism în perioada 2014 – 2020 pentru a realiza investiţia. Vom vedea dacă proiectul este eligibil, iar în caz contrar poate vom căuta un partener privat care să realizeze investiţia”, explica atunci viceprimarul Brașovului, Adrian Atomei
Au trecut mai bine de 6 ani de la promisiune respectivă până când, în august 2020 să fie aprobat un certificat de urbanism pentru un astfel de proiect. Certificat care de fapt nu înseamnă nimic în tabloul general. Nu înseamnă un proiect predat la cheie. Înseamnă 6 ani în care s-a făcut un pas foarte mic pentru realizarea acestui proiect. Despre finanțările despre care vorbeau edilii în 2014, nici vorbă să fie obținute. George Scripcaru a pierdut alegerile în septembrie 2020 și Coliban a început proiectul, cu studiu de fezabilitate, cu aprobare în Consiliul Local, cu autorizație de construcție, cu autorizații obținute de la toate instituțiile, cu licitație pentru găsirea unui constructor, etc.
La 10 ani de la promisiunea fostului primar Scripcaru, proiectul saniei de vară din Poiana Brașov este pe ultima sută de metri, făcut de Coliban
În februarie 2024, după 3 ani de mandat Coliban, timp în care au fost făcute toate demersurile necesare, primăria Brașov a fost în măsură să dea acest obiectiv la cheie, spre proiectare și execuție companiei care a câștigat licitația.
Instalația va fi construită în partea stângă a pârtiei Bradul și va avea unul dintre cele mai elaborate trasee din țară, cu o lungime de 990 de metri. Lucrarea va fie executată de asocierea de firme formată din RS Activ (Brașov – Ghimbav) – lider, împreună cu Josef Wiegand GmbH & Co KG (Germania) și Planimob CAD (Cluj – Florești). Firma germană Josef Wiegand, este compania cu cea mai mare experiență din lume în construirea unor astfel de facilități, având proiecte inclusiv în România. Valoarea contractului de proiectare și execuție este de 17.152.498,21 lei fără TVA.
„Ne bucură că instalația va fi realizată de cea mai importantă companie din domeniu, Wiegand, iar traseul va fi unul deosebit, care va pune în valoare și frumsețea zonei, dar va crește și nivelul de adrenalină al celor care se vor da cu sania. Conform ofertei declarate câștigătoare, această asociere va realiza în două luni proiectul tehnic, iar în alte 5 luni va finaliza lucrările. Sperăm că, la începutul toamnei, deja să ne bucurăm de sania de vară din Poiana Brașov”, a precizat primarul Allen Coliban în februarie.
Sania de vară va fi amplasată în partea stângă a pârtiei Bradul (pe partea opusă teleschiului), cu punctul de acces în apropierea stației inferioare a telecabinei Capra Neagră, pe platoul de lângă Centrul de Agrement. Pentru a-i crește spectaculozitatea, traseul prevede mai multe zone de întoarcere, care oferă o mai bună panoramă, cu înălțimi cuprinse între 7 și 13 metri, și zone supraînălțate pentru supratraversarea unor trotuare sau căi de acces, sau pentru a crea pantele necesare pentru urcare sau coborâre.
Instalația va avea o urcare de 550 m, 990 m de traseu de coborâre și 60 de sănii. Acestea vor fi echipate cu un sistem de monitorizare a distanței între două vehicule succesive, astfel încât, la detectarea saniei din față, senzorii montați pe sania din spate să acționeze automat frânele magnetice. Acești senzori sunt alimentați cu baterii, montate și ele pe sănii, care se vor încărca rapid în stația inferioară, între zone de debarcare și cea de îmbarcare.
Traseul de coborâre va avea 5 spirale cu diametrul de aproximativ 18-20 m, astfel:
- Spirala 1 – cu un unghi de înfășurare de 430 grade și o înălțime de aproximativ 8 m;
- Spirala 2 – cu un unghi de înfășurare de 320 grade și o înălțime de aproximativ 7 m;
- Spirala 3 – cu un unghi de înfășurare de 750 grade și o înălțime de aproximativ 13 m;
- Spirala 4 – cu un unghi de înfășurare de 400 grade și o înălțime de aproximativ 7 m;
- Spirala 5 – cu un unghi de înfășurare de 250 grade și o înălțime de aproximativ 7 m.
Pe parcursul coborârii, înălțimea de rulare va fi între 0,6 și 13 m, iar lățimea traseului, de maxim 3 metri.
Accesul pe tot traseul instalației va fi blocat de un sistem de protecție (gard sau similar). Durata lucrărilor de proiectare și execuție este de maxim 7 luni, dintre care două luni proiectare și 5 luni realizarea lucrărilor (termen calculat din februarie 2024)
Proiectul Saniei de vară face parte din programul „Poiana Brașov – stațiunea celor 4 anotimpuri”, prin care municipalitatea își propune să creeze puncte de interes care să facă stațiunea atractivă și în afara sezonului de schi. Pe lângă sania de vară, un alt proiect important realizat de Primăria Brașov în acest mandat este amenajarea traseelor de mountain-bike.
4 comentarii
Pai cum e „facuta de Coliban in mai putin de un mandat” daca ar trebui sa fie gata abia in Septembrie ?
Poate doar in varianta optimista in care revine Scrpcaru la primarie si-o termina el la timp.
Alegerile s-au decalat deci…
Care este meritul lui Scripcarul ,ca și autostrada promisă..
Votez Coliban daca sania de vara va fi gata la inceputul iernii si daca teleschiul covor rulant pentru copii de pe Bradului va fi pornit la primavara.