
Unii români au găsit metode de a frauda sistemul de returnare a ambalajelor pentru care s-a plătit garanție. Atunci când sticlele nu sunt returnabile, lipesc peste ele un cod de bare copiat la xerox pe hârtie autocolantă, pentru ca acele sticle care nu au garanție să devină returnabile şi oamenii să scoată bani pe ele.
Un utilizator de pe TikTok a postat un videoclip cu o sticlă de plastic fără logo-ul SGR, pe care a lipit un alt cod de bare printat peste cel existent, primind ulterior un voucher de 50 de bani, ca pentru o sticlă pentru care s-a plătit garanție. Libertatea a prezentat, de asemenea, cum se fentează sistemul de returnare la această oră. Experimentul a funcționat, dar acest lucru nu se va mai întâmpla mai mult timp.
Ieri, Ministrul Mediului, Mircea Fechet a anunţat că ambalajele fără sistem de garanţie-returnare vor dispărea în vară.
„Frauda în sistemul de garanţie-returnare nu e o noutate în România. Sistemele au fost fraudate şi în Germania, şi în Croaţia, şi în alte ţări. Tocmai din acest motiv, o perioadă scurtă de tranziţie poate să aibă ca efect diminuarea acestei fraude. Cel mai grav lucru e atunci când îi ceri unui om garanţia şi se întoarce persoana respectivă la magazin să înapoieze ambalajul, iar vânzătorul îi spune că nu îi oferă garanţia. Mi s-a întâmplat şi mie atunci când am cumpărat o sticlă de apă minerală acum ceva timp de la o benzinărie. Astăzi nu se mai întâmplă la acea benzinărie”, a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet.
Începând cu data de 1 iulie nu se vor mai putea introduce pe piață (în magazine) produse care intră sub incidența SGR fără să fie inscripționate cu logoul și codul de bare specific pe eticheta din fabrică. Așadar, până la 30 iunie, în magazine vor putea circula ambele tipuri de ambalaje, cu sigla SGR, adică purtătoare de garanție, și fără siglă SGR, pentru care nu se percepe garanție.
5 comentarii
Mi s-a intamplat sa platesc garantie pe niste sticle pe care era lipit un sticker cu cod de bare SGR și care nu au fost acceptate la automat. Am ramas cu paguba pentru ca le-am lasat la container pentru ambalaje fara garanție. Mi s-a intamplat si sa primesc bon pentru ambalaje returnate la automat pe care nu l-am putut folosi, casiera de la market Carrefour mi-a spus că nu merge sistemul. Deci fraude pot face și vânzatorii, nu numai cumpăratorii.
Am pățit același lucru la Selgros. Am cumpărat câteva sticle de vin, iar pe sticle era lipit de către producător sau importator un sticker cu cod de bare și sigla SGR. Ulterior am revenit la Selgros cu ambalajele pentru a recupera garanția, dar automatul mi le-a refuzat. Am fost la recepția magazinului, unde mi s-a spus că „mai sunt ambalaje SGR care nu au fost introduse în sistem”… Cum naiba nu au fost introduse în sistem, dacă mi-au luat banii pe ele?! Hoție Made in Romania!
Felicitări celor care adună acele ambalaje și scapă aceasta țară de mizerie. 50 de bani e un preț prea mic pentru ceea ce fac. Le urez spor la treabă și putere de muncă.
Nu pierde nimeni nimc, în final doar se echilibrează balanța cu ambalajele returo care nu se reciclează din diferite alte motive.
Nu este o fraudă. Omul a cumpărat sticla și încearcă să recupereze o parte din bani. Fraudă este ce face SGR care ar trebui să accepte toate sticlele , inclusiv cele vechi
Buna seara ! Mi se pare revoltător! BINE FAC ROMÂNII CA LE DUC CAPUL SA „FENTEZE” contează că RECICLEAZĂ asta este tot ce contează! DE ACEEA AU FOST CREATE PENTRU RECICLARE! Am fost și eu o data sa reciclez și acolo era un copil ce UMBLA PRIN GUNOAIE CA SA ISI FACA BANII DE PAINE !!! UN COPILLLLLLLL DE DOAR 8 ANI MAAAAAA DI VOI II POSTAȚI CA VEZI DOAMNEEEE FENTEAZA SISTEMUL DE RECICLARE!! ZICEȚI MERSI CA FAC DI ASTA SI RECICLEAZĂ CA PÂNĂ ACUM ATI PUS VOI SI COPII DIN SCOLI SA STRÂNGĂ GUNOAIE AȚI POPULAT SATELE DE TOMBEROANE PENTRU RECICLAT SI NIMIC NU ATI RRUSITTTTT!! NIMIC !! !!