Cei care se sustrag executării pedepselor ar putea suporta cheltuielile aferente readucerii lor în țară. Proeiectul este în așteptarea votului decisiv al Camerei Deputaților. Există și un termen-limită până la care se poate decide prin hotărâre a Guvernului care sunt categoriile de cheltuieli, care vor intra sub incidența acestei modificări legislative. Numai anul trecut, cheltuielile cu recuperarea fugarilor au depășit 10 milioane lei.
Proiectul de lege care propune modificarea Legii 302/2004, referitoare la cooperarea judiciară internațională în materie penală, a fost adoptat de Senat, iar recent a primit un raport de adoptare și la Camera Deputaților. Proiectul propune introducerea a două noi prevederi referitoare la aducerea fugarilor în fața justiției, scrie avocatnet.ro.
Conform primeia dintre acestea, ar urma ca, în cazul persoanelor care se sustrag urmăririi penale sau judecății, în calcularea cheltuielilor judiciare să fie incluse și cheltuielile care revin Statului român.
În ceea ce privește cea de-a doua modificare propusă, aceasta se referă la recuperarea cheltuielilor efectuate de statul român pentru aducerea în țară a persoanelor care se sustrag executării pedepselor: „pentru recuperarea cheltuielilor ocazionate de aducerea în țară a persoanei solicitate care s-a sustras executării pedepsei, autoritățile române au drept de regres, la instanța civilă competentă. Această cauză se judecă cu celeritate și este scutită de taxă de timbru”.
Categoriile de cheltuieli care pot fi recuperate în baza acestei noi prevederi urmează să fie stabilite ulterior, printr-o hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Justiției și a Ministerului Afacerilor Interne. Senatul a modificat forma proiectului de lege inițiat de Executiv, în sensul stabilirii unui termen limită până la care Guvernul poate emite hotărârea referitoare la categoriile de cheltuieli ce pot fi recuperate, iar acesta a fost stabilit la 180 de zile de la intrarea în vigoare a legii.
În forma actuală a Legii 302/2004, cheltuielile ocazionate de îndeplinirea procedurilor legate de extrădare și aducerea în țară a persoanelor condamnate sunt suportate de autoritățile române.