Ai făcut grătar cu mici, cârnați și carne suculente și apetisante. Toate acestea merg cu o bere rece, ar spune mulți. Însă ce te faci dacă nu ai destul timp să răcești această băutură? Iată un truc ce ajută să ai cea mai bună bere în cîteva minute.
Există un truc simplu pentru răcirea berii foarte rapid: pune apă cât mai rece posibil într-o găleată sau cadă, adaugă cuburi de gheață și presară sare de masă. Amestecul trebuie să fie format din trei părți aproximativ egale în greutate.
Amestecați puternic amestecul, adăugați sticlele, amestecați din nou, așteptați câteva minute și amestecați din nou și din nou. Amestecul răcește berea, astfel încât după aproximativ zece minute să fie cu adevărat rece și nimic nu stă în calea savurării berii, scrie ziarulromanesc.de.
Motivul: Sarea scade punctul de topire al cuburilor de gheață. Într-un amestec normal de apă-gheață, temperatura nu poate scădea sub zero grade. Dar în amestecul rece devine drastic mai rece. Dizolvarea structurii cristaline a sării necesită multă energie, care provine din energia termică a apei și a gheții. Dizolvarea creează răceală. Acest lucru face ca punctul de îngheț al apei să scadă.
Într-un timp foarte scurt puteți măsura o temperatură a apei de minus zece grade, care acum înconjoară complet sticla sticlei – spre deosebire de congelator. Cu cât se dizolvă mai multe particule în apa cu gheață, cu atât scade punctul de îngheț al acestuia. Cuburile de gheață încep să se topească, iar apa devine din ce în ce mai rece.