În 2019, când fostul primar George Scripcaru lansase proiectul de amenajarea a unei parcări sub Parcul Central, spiritele s-au aprins la nivelul politicienilor din USR care au criticat vehement proiectul, din cauza faptului că ar distruge spațiul verde și au blocat investiția. La acea vreme, reprezentanții administrației locale au explicat faptul că după săpătură, spațiul verde urma să fie refăcut și nu ar fi fost oricum defrișați arborii mari, iar parcul urma să și fie extins.
„USR Brașov consideră că, pentru construirea unei parcări în zona centrală, este absolut necesară organizarea unui concurs de proiecte, în colaborare cu Ordinul Arhitecților din România, prin care să poată fi identificate soluții care să nu afecteze spațiile verzi existente. Soluția relocării arborilor pe perioada derulării lucrărilor și replantarea lor după finalizarea parcării este nerealistă. Din punct de vedere tehnic, astfel de intervenții sunt posibile, însă, având în vedere costurile extrem de mari, relocarea nu este fezabilă”, se preciza într-un comunicat de presă al formațiunii din iulie 2019. La acea vreme au fost strânse și semnăturii împotriva „distrugerii Parcului Central”, după cum se exprimau lideri ai formațiunii.
Un proiect ce contravine principiilor de acum cinci ani
La presiunea societății civile, s-a renunțat la acest proiect, s-a desființat parcarea dinspre strada Nicolae Iorga pentru a fi extins spațiul verde și s-a propus o soluție pentru o parcare sub B-dul Eroilor, care să nu afecteze zona verde coroborat cu un proiect de transformare a zonei dintre Star și Modarom în pietonal și amenajarea unei păduri urbane. Acum însă, după studii și dezbateri, în ceea ce privește parcările, s-a ajuns la un proiect care contravine principiilor vehiculate acum cinci ani de către politicienii din USR.
Practic, actuala administrație locală condusă de un primar USR vine în 2024 cu o variantă de parcare subterană care presupune tot o distrugere a spațiului verde. Nu este vorba de Parcul Central, ci de alt petec de verdeață din „buricul târgului”, respectiv cel din fața Prefecturii. Astfel, varianta optimă pentru propusă de actuala administrație pentru o parcare subterană vizează construcția a 360 locuri pe banii unui „privat” care va fi primi în exploatare și parcarea existentă de la Militar pe o perioadă de 49 de ani. Potrivit documentațiilor tehnice, noua parcare se va realiza atât sub zona verde din fața palatului administrativ al Brașovului, cât și pe bucata din B-dul Eroilor dintre strada Politehnicii și Modarom.
Un comentariu
Hai cu spaga și ipocrizia! Că nu mai prindem un mandat, acum sa dăm lovitura