
Printr-un proiect legislativ ce a primit votul senatorilor se propune, pentru a reduce mortalitatea maternă, care a înregistrat creșteri, în ultimii ani, în România, ca gravidele și lăuzele să aibă acces rapid la o serie de investigații medicale, respectiv în cel mult cinci zile lucrătoare de la momentul solicitării lor.
Mai precis, investigațiile paraclinice necesare monitorizării evoluţiei sarcinii şi lăuziei vor trebui făcute în termen de maximum cinci zile lucrătoare de la data solicitării acestora. Așadar, gravidele și lăuzele vor avea acces gratuit la analize medicale fără să fie nevoite să aștepte prea mult, scrie avocatnet.ro.
Aceeași regulă se aplică acum în cazul investigațiilor paraclinice necesare monitorizării pacienților diagnosticați cu COVID-19, după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare, precum și a pacienților diagnosticați cu boli oncologice, diabet zaharat, afecțiuni rare, boli cardiovasculare, cerebrovasculare, neurologice sau boală cronică renală.
Consultațiile pentru urmărirea lăuzei la externarea din maternitate și la patru săptămâni de la naștere se acordă la cabinet și la domiciliu.
După cum subliniază inițiatorii măsurii, „rata mortalităţii materne este cel mai important indicator al performanţei sistemului de sănătate dedicat medicinei materno-fetale. Acest indicator reflectă calitatea şi eficacitatea îngrijirilor pre-, intra- şi postnatale. Bineînţeles, se corelează cu frecvenţa şi calitatea monitorizării evoluţiei sarcinii, a riscurilor obstetricale directe şi indirecte.