După ce luna trecută a fost organizată o consultare publică pe tema amenajării parcului de pe fosta platformă industrială Lubrifin – IUS – Lemexim, între străzile Hărmanului – Brândușelor -Toamnei, acum proiectul ar urma să fie supus dezbaterii Consiliului Local. Vorbim de studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici aferenți acestei investiții. Astfel, potrivit documentațiilor anexate proiectului de hotărâre, parcul ar urma să fie construit pe un teren cu suprafaţa 91.987 mp, aflat în proprietatea SC Pegasus Real Estate SRL Braşov, respectiv dezvoltatorul care are în proprietate terenul fostei rafinării, iar investiția totală va ajunge la fabuloasa sumă de 227.880.026,55 lei inclusiv TVA, 45,75 milioane de euro.
Potrivit documentației tehnice, în vederea amenajării acestui parc se vor realiza lucrări de amenajare peisagistică, vor fi realizate alei şi căi de acces. De asemenea, vor exista mai multe zone funcţionale: de întâlnire, de odihnă şi şedere, un spaţiu pentru animalele de companie, locuri de joacă, zone pentru practicarea activităţilor sportive. În proiect se mai arată că vor exista zone identitare (grădina de flori, luminişul cu amfiteatru, oglinda de apă, etc).
La nivelul parcului, vor fi amplasate construcţii de mici dimensiuni – chioşcuri în zona acceselor, pavilioane de alimentaţie publică, turnul de observaţie. Nu în ultimul rând, va fi amenajat şi un pavilion mai mare, în care se vor putea organiza diferite evenimente.
Durata totală de implementare este de 24 luni, din care 18 luni execuţia lucrărilor.
Arbuștii și florile, principalele atracții
Printre atracțiile viitorului parc se numără o serie de specii de arbuști: barbă albastră (Caryopteris clandonensis), calicarpa (Calicarpa bodinieri ’Profusion’), corn (Cornus alba ’Elegantissima’, Cornus sericea ’Kelseyi’), cotoneaster (Cotoneaster dammeri), arbustul vrăjitoarelor (Hamamelis x intermedia), hortensie (Hydrangea quercifolia), lemn câinesc (Ligustrum ovalifolium), caprifoi (Lonicera nitida), laur englezesc (Prunus laurocerasus), fizocarp (Physocarpus opulifolius), iasomie de grădină (Philadelphus coronarius ’Manteau d’Hermine’), răchită (Salix viminalis), urmuz (Symphoricarpos albus), călin (Viburnum x bodnantense, Viburnum opulus), jneapăn (Pinus spp.)
Parcul va mai cuprinde mai multe terenuri de sport, un skatepark, o zonă pentru practicarea parkour-ului, o zonă de fitness pentru seniori, loc de joacă pentru copii și o roată panoramică. Brașovenii se vor mai putea bucura de o grădină cu flori, o zonă cu hamace, iar câinii se vor putea plimba în cele 3 zone dedicate, amenajate în funcție de talia patrupedelor. „Se propune introducerea plantelor perene cu flori, împărțite pe zone de umbră – brunera (Brunnera macrophylla), campanula (Campanula hybrida), cerceii doamnei (Dicentra spectabilis), spânz (Helleborus hybrida), liriope (Liriope muscari), heuchera (Heuchera hybrida), tiarela (Tiarella cordifolia), saschiu (Pachysandra terminalis), vinca (Vinca minor) – și zone de soare – coada șoricelului (Achillea millefolium), căldărușă (Aquilegia vulgaris), albăstrele (Centaurea montana), echinacea (Echinacea hybrida), euforbie (Euphorbia martinii, Euphorbia characias), floarea albinei (Gaura lindheimeri), menta pisicii (Nepeta x faassennii), sedum (Sedum hybridus), sorbestrea (Sanguisorba officinalis), negrușcă (Veronica spicata) și a Gramineelor decorative – rogoz (Carex oshimensis), acorus (Acorus gramineus), iarba cu pene (Calamagrostis acutiflora ’Karl Foerster’), mei decorativ (Panicum virgatum), iarbă tomnatică (Sesleria autumnalis), iarba ametist (Festuca amethystina), șuvară (Molinia caerulea), deoarece necesită întreținere minimă, cantități reduse de apă și conferă un aspect naturalistic plăcut, cu accente cromatice și texturale în toate anotimpurile”, se precizează în documentația tehnică.
Dezvoltatorul avea planuri pentru un hotel în perimetru
Parcul este una dintre promisiunile electorale ale primarului Allen Coliban, iar singura soluția de realizare a unei astfel de investiții, ținând cont că terenurile sunt private, sunt exproprierile. De cealaltă parte, dezvoltatorii aveau alte planuri. Cu dezvoltatorul Pegasus, Primăria are și un proces pe rol, după ce compania a acționat în instanță municipalitatea. Practic, pentru această zonă a existat un Plan Urbanistic Zonal, care a expirat în iunie anul trecut, iar Primăria nu l-a mai prelungit. Decizia a fost luată la nivelul municipalității după ce a fost realizat un studiu de oportunitate prin care s-a considerat oportună amenajarea unui parc de mari dimensiuni în zonă.
Cost cât jumătate dintr-un nou spital sau mai mult ca un pasaj hobanat
Valoarea totală a proiectului „Parcul Lubrifin”, respectiv 227.880.026 lei, reprezintă aproximativ jumătate din lucrările la noul Spital Clinic de Pneumoftiziologie şi Boli Infecţioase, o investiţie estimată la 494.606.110 lei, respectiv 99.318.496 euro, potrivit calculelor făcute de Bzb.ro.
Un alt exemplu ar fi hobanatul de la Gară, trecut pe linie moartă. 644.452 lei s-a plătit pentru studiul de fezabilitate, iar costul de execuţie a fost estimat de Banca Mondială la 9,31 milioane euro, cifra anunţată de Coliban iunie 2021 fiind însă de 267.773.359,88 lei cu TVA inclus (aprox. 53,7 milioane de euro).
De asemenea, conform Studiului de fezabilitate aprobat la finalul anului trecut, refacerea Stadionului Tineretului este estimată la 150 milioane de lei, cu tot cu TVA, iar proiectului parcării subterane de la Gara Braşov este estimat la 158.537.255 lei (cu TVA).
În vederea întocmirii acestui studiu de fezabilitate pentru parcul din zona Ius – Lubrifin, Primăria Brașov a semnat printr-o procedură de negociere un contract cu firma de arhitectură și proiectare Arhi Box SRL din Cluj. Costul estimat pentru realizarea documentațiilor tehnice, între care se numără și studii topografice, geotehnice, peisagistice sau de trafic era de 291.550 lei cu TVA, respectiv 245.000 lei fără TVA.