Apropierea Sărbătorilor Pascale și a minivacanței care va cuprinde 1 și 5 mai va intensifica controalele în unitățile HoReCa. În perioada 23 – 30 aprilie, Protecţia Consumatorilor va face controale în Braşov, Poiana Braşov, Bran, Moieciu și Predeal.
În acest scop, comisarii ANPC au consiliat antreprenorii din HoReCa, dezvăluindu-le vulnerabilitățile descoperite frecvent de autorități. Totodată, inspectorii le-au oferit antreprenorilor și administratorilor de firme soluții pentru remedierea din mers a acestor vulnerabilități.
Specialiștii au vorbit și despre obligația deținerii unui cântar în restaurante sau cofetării, care trebuie să fie însoțit de un buletin de verificare metrologică anuală. În cazul lipsei acestora, inspectorii ANPC veniți în control au dreptul să închidă bucătăriile.
„Când e congelat, produsul de patiserie are un gramaj, când îl gătiți o să vedeți că are alt gramaj, mai mic. I-am învățat pe toți cei care pregătesc aceste produse să cântărească produsul după coacere, nu înainte. Pentru că am avut sancțiuni și de 50.000 de lei. Foarte mari. La fel și la pizza. Spunem că are 32 de centimetri. Am avut reclamații în sensul ăsta și e absurd să dai o amendă de 40.000 de lei din cauza asta, dar dacă reclamația se confirmă, asta e. Am dat!”, a mai avertizat șeful Protecției Consumatorilor Iași, Constantin Onofrei.
40.000 de lei amendă pentru comercianții care vând ciorbă fără carne
Rămânând tot în sfera mâncărilor, comisarii au vorbit și despre nergularitățile pe care, de-a lungul timpului, le-au găsit la ciorbe.
„Dacă tot suntem la ciorbe, cred că mult mai important este să fie carnea în ciorbă. Nu o doar o bază! Și separate trei tipuri de carne. Sunt sancțiuni de 50.000 de lei”, a mai susținut Onofrei.
La fel de importante sunt și informațiile despre alergeni din meniuri, dar și cele privind etichetarea produsului alimentar. Mai exact, ”produsele tradițonale” sau ”produsele de casă” trebuie însoțite de atestate, altfel comercianții riscă amenzi uriașe. De asemenea, produsele pe care se regăsesc mențiuni de genul ”cel mai bun, cel mai mare, cel mai ieftin, cel mai sănătos” trebuie să fie însoțite de dovezi în acest sens.