Fundaţia pentru Arii Protejate Propark a adunat peste 2.500 de elevi într-un proiect educativ având ca temă implicarea tinerilor în problemele legate de mediu. Proiectul cu numele „Activăm viitori lideri pentru protecţia naturii“ a debutat cu o caravană educativă în 16 licee din nouă localităţi din judeţele Braşov, Arad, Hunedoara, Vrancea, Gorj şi din Bucureşti.
„Una dintre cele mai importante probleme de mediu este conservarea biodiversităţii excepţionale a ţării pentru a asigura serviciile de mediu indispensabile societăţii. De asemenea, implicarea comunităţilor locale în procesul de decizie în arii protejate este foarte redusă din cauza lipsei de informaţii referitoare la rolul acestora şi la mecanismele participative legale (consilii ştiinţifice şi consultative), dar şi din cauza lipsei de încredere în aceste mecanisme“, spune Dana Dragomirescu, specialist de comunicare implicat în proiec, notează zf.ro.
Astfel, această iniţiativă vrea să crească gradul de informare, conştientizare şi implicare al tinerilor în problemele legate de arii protejate şi să încurajeze totodată implicarea în procesele decizionale locale. „Folosind un concept educativ, am încurajat implicarea civică şi participarea tinerilor într-un program de leadership construit pe studii de caz din cinci arii protejate partenere care se confruntă cu presiuni asupra resurselor naturale sau au reglementări care nu ţin cont de nevoile comunităţilor locale”, a completat Dana Dragomirescu.
Activităţile de educaţie au constat în traininguri despre ce înseamnă activism civic, importanţa naturii şi a ariilor protejate, drumeţii în natură, tabere tematice, jocuri despre natură şi climă, crearea de spaţii tematice în şcoli, dedicate parcurilor naturale şi naţionale din zonele respective, excursie la Bruxelles, la Parlamentul European sau Ministerul Mediului, formarea unui cabinet de consilieri de mediu al tinerilor, crearea şi lucrul în consilii consultative şi ştiinţifice pentru tineret – un model de implicare civică a tinerilor, pe lângă parcurile naturale şi naţionale din România.
Proiectul derulat de Propark a fost finanţat prin granturile SEE şi Norvegiene 2014 – 2021 – Active Citizens Fund România, bugetul total fiind de 255.000 de euro, din care cofinanţarea a reprezentat 16.240 de euro. Proiectul s-a derulat pe parcursul a trei ani. Mai departe, scopul acestui program este să fie replicat în cât mai multe arii protejate din România, astfel încât tot mai mulţi tineri să se implice încă din primii ani de liceu în proiecte şi activităţi care au legătură cu conservarea naturii, cu activismul de mediu şi cu provocările pe care le întâmpină comunităţile din care fac parte.