După cum v-a informat Biz Brașov în urmă cu aproape un an, o fostă angajată a RIAL SRL este acuzată că, în mandatele Ghișe și Scripcaru, și-a însușit pentru sine și familia apropiată, în mod ilegal, imobile din patrimoniul municipiului Brașov. Dacă la publicarea primului articol nu am avut posibilitatea să dezvăluim numele personajelor implicate în acest „aranjament”, acum suntem în măsură să facem acest lucru: este vorba de fosta șefă a serviciului Resurse Umane din RIAL SRL, Bianca Pulpea, fiica fostului director general al RAT Brașov, Augustin Pulpea. Bianca Pulpea a deținut această funcție cheie în sociatatea care este deținută în exclusivitate de Municipiul Brașov din 1996 până în 2023, timp de 27 de ani. În plângerea penală depusă la DNA de RIAL SRL împotriva fostei angajate, se reclamă că:
” Încă din primul an de angajare, PULPEA BIANCA MARIA, a demarat si a reusit cu sprijinul angajatilor RIAL SRL, să-și atribuie nelegal doua locuinte din fondul locativ al Municipiului Brasov situate în Brașov pe străzile XXX și YYY. În egală masură, si-a spriinit fratele, PULPEA SORIN AUGUSTIN in a obtine in aceeasi manierea nelegala, din fondul locativ de stat, un apartament situat în Brașov pe strada ZZZ”
Iată ce scria Biz Brașov în august 2023 despre acest caz, situația descrisă de noi fiind aproape identică cu cea expusă în plângerea penală depusă acum la DNA Brașov:
„Povestea începe în iunie 1996, când o domnișoară, fiică de director al unei societăți subordonate primăriei, a primit de la RIAL, în chirie, o garsonieră de 35,82 mp, pe strada Parcul Mic din Brașov. La nici o lună, a depus (deși nu era legal, pentru că nu avea destulă vechime în chirie) o cerere de cumpărare a proprietății. Cerere care a fost aprobată de prietenii tatălui director, astfel încât proprietatea i-a fost vândută pentru 209 dolari, la 6 zile după ce a depus cererea de cumpărare.
Norocoasa familie continuă cu achizițiile din fondul locativ al Brașovului. Pentru că tatăl domnișoarei, domnul director (nu la RIAL, la o altă societate din subordinea primăriei) cere să-și cumpere proprietatea în care stătea cu chirie pe strada Dumbrava Roșie din Brașov . Casă cu 2 etaje, 122.38 de metri pătrați utili. A cerut să cumpere casa în iulie 1996, în august 1996 totul era gata, era proprietar. A dat 6.459 de dolari pentru această casă. Dar pentru că era sărac, a făcut rate pe 15 ani ca să o poată achita, iar casa a fost sub ipotecă până la achitarea contravalorii.
Mai mult decât explicabil, în septembrie 1996, prietenii tatălui o angajează pe norocoasa fiică la RIAL.
Trei ani, familia stă liniștită, fiecare își vede de serviciu lui la stat. Fata la RIAL, tatăl director în continuare.
În noiembrie 1999, mătușa angajatei de la RIAL decide că vrea să își cumpere și ea casa. Culmea, tot de la RIAL, unde stătea în chirie. Casă de 85.69 mp, pe strada A.I.Cuza, primită în chirie (normal, de la RIAL) cu doar câteva luni înainte. Și, imediat, prietenii de la RIAL ai directorului aprobă vânzarea locuinței, pentru uriașa sumă de 1.936 de dolari. Tot în rate.
În documentele de vânzare se specifică foarte clar că : se constituie ipoteca pâna la achitare integrală/ se instituie drept de garanție / Nu se poate înstrăina până la achitarea integrală a ratelor. Dar, după 9 luni de la momentul cumpărării, în august 2000, deși ratele nu fuseseră plătite integral, mătușa își vinde proprietatea. Cui? Normal, nepoatei! Și face și profit frumușel, pentru că prețul de vânzare este 6.467 de dolari. Frate ca frate, dar brânza e pe bani.
RIAL va ataca în justiție contractul de vânzare-cumpărare din 2000
Din informațiile Biz Brașov reiese că RIAL va ataca în instanță acest contract de vânzare-cumpărare, pentru că ar fi ilegal, având în vedere că nu ar fi fost respectate toate condițiile obligatorii pentru achiziție. În această proprietate, fostă a mătușii, locuiește acum fosta angajată a RIAL, aducă fata directorului din 1996, între timp decedat (2013).
Dar povestea nu se încheie aici. Tata a fost rezolvat, fiica, de asemenea rezolvată, mătușa chiar cu profit. Cine a rămas? Fratele angajatei RIAL, fiul directorului. Care este și el rezolvat, în 2005. Primește de la RIAL (locul în care lucra sora lui), o locuință de 76.25 mp, pe strada Lungă. Prețul de cumpărare a fost uriaș, 9.387 dolari, în 2005, când locuințele se vindeau aproximativ cu aceleași prețuri ca astăzi. 70-80.000 de dolari. Dar, din nou, vânzarea este cu cântec, pentru că inițial, închirirea s-a făcut în baza unui contract pe 2 ani (fratele a primit locuința în chirie de la RIAL în 2002), contract care a fost prelungit în 2004 pentru încă 5 ani, context în care fratele angajatei nu ar fi avut dreptul să îl cumpere. Dar a dat în judecată RIAL și, pentru că și atunci, ca și acum, juriștii instituției au dormit pe coadă și nu au depus apel, fratele s-a ales și el în proprietate cu o locuință de la RIAL.
Aceasta este o poveste adevărată, a unei familii fericite din Brașov. Fericită până acum, pentru că nimeni nu știa cum și-au rezolvat casele. Dar acum se știe.
Directorul RIAL SRL, Elena Buga, spune că instituția face demersurile necesare pentru a se intra în legalitate în acest caz. Și că vor fi investigate toate tranzacțiile dubioase care au fost făcute în ultimii 30 de ani”.