Un brașovean se confruntă de peste doi ani și jumătate cu o situație absurdă, după ce pe un teren de-al său din cartierul Stupini a dorit să își ridice o casă. Marius Cioroianu deține o parcelă de 600 mp pe strada Ioan Hozan, unde sunt deja ridicate mai multe locuințe, unele autorizate, unele nu, și unde Primăria a amenajat și infrastructură stradală, inclusiv iluminat public.
A constatat însă că nu poate să facă nimic, deoarece respectiva parcelă pe care se află proprietatea sa nu are Planul Urbanistic Zonal, deși în vecinătate au fost construite case, dar fără a avea forme legale. „Eu am vrut să fiu corect, să urmez toți pașii procedurali, dar nu îmi dau încă seama din ce motive mi se pun bețe în roate. Când să zic că sunt gata, mi se mai cere vreo hârtie sau să fac vreun studiu sau proiect. Am început demersurile pentru construcția casei în decembrie 2021, când am obținut certificatul de urbanism prin care mi s-au impus toate avizele necesare pe care trebuie să le obțin. Pentru respectiva zonă nu exista PUZ, Primăria a avut câteva licitații pentru a întocmi aceste reglementări urbanistice, dar nu s-a prezentat nimeni și atunci exista posibilitatea să îl fac eu pentru a putea construi cu acte în regulă. Nu mi-am imaginat însă că voi fi plimbat așa atâta amar de vreme”, a explicat Marius Cioroianu.
A trebuit să facă un PUZ pentru toată tarlaua, de 11 hectare
După ce s-a apucat de treabă pentru întocmirea PUZ a început să vadă ce înseamnă de fapt birocrația și cât de anevoios se pot obține unele avize. Astfel, reprezentanții Primăriei i-au cerut ca documentația urbanistică să vizeze o zonă mult mai mare, nu doar cea din imediata apropiere a terenului său, respectiv 11 hectare între DN 13 (Calea Feldioarei) – strada Merilor și str. Dr. Ioan Hozan, fiind practic băgat în aceeași „oală” cu dezvoltatorii imobiliari, deși voia să își autorizeze o simplă casă. După ce a contractat o firmă specializată, pe cheltuiala sa, când documentația era aproape gata, în noiembrie 2022, după ce a aceasta a fost analizată de către Comisia Tehnică și de Amenajarea Teritoriului, i s-a transmis că poate obține avizul de oportunitate pentru PUZ condiționat de asigurarea zonelor de protecție conform legislației în vigoare, atât în ceea ce privește canalele de desecare, cursurile de apă şi zona inundabilă, dar și de clarificarea situaţiei zonei de protecţie sanitară raportată la ferma din vecinătate.
Astfel, în vederea emiterii avizului de oportunitate era necesară obținerea unui punct de vedere al Direcției de Sănătate Publică, care a solicitat întocmirea unui studiu mai „special”. „Acest tip de studiu, în conformitate cu un ordin al Ministerului Sănătății (privind normele de igienă și sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei referitoare la distanţele minime de protecţie sanitară – n.r.), îl efectuează doar două firme din țară. Am ales-o pe cea cu prețul cel mai mic, adică 2.700 de euro. Practic, vorbim de un studiu de «conviețuire între oameni și găini», deoarece la o distanță de peste 1 kilometru este o fermă, chiar dacă sunt și vecini care cresc găini pe stradă. L-am făcut și pe acesta, apoi DSP mi-a ținut documentația trei luni și jumătate, apoi și APM aproape vreo două luni până mi-au dat avizele de specialitate”, a explicat brașoveanul.
Peste 30.000 de lei plătiți doar pe avize
Lucrurile nu au rămas însă la acest nivel, și după alte analize ale urbaniștilor Primăriei i s-au mai solicitat alte planșe și autorizații, susține bărbatul. „De exemplu, în PUZ aveam prevăzute două drumuri pe suprafața studiată, iar apoi mi s-a cerut să fac doar un singur drum. Arhitecții au refăcut documentația, iar la finalul lui decembrie anul trecut, planșa cu planul urbanistic a fost afișată și la sediul Primăriei spre consultare publică. Proiectul a fost depus și la Circulație, pentru obținerea avizului de specialitate și când aveam toate avizele și credeam că am terminat, deci va ajunge PUZ-ul pentru aprobare în Consiliul Local, proiectantului i s-a transmis verbal după o ședință a Comisiei de Urbanism că ar trebui să prezinte și un proiect pentru rețelele de utilități pe întreaga parcelă studiată. Toate aceste lucruri trebuiau transmise de la început ca să știm ce avem de făcut”, a adăugat Marius Cioroianu. Ultima documentație aferentă PUZ a fost depusă în 13 martie 2024 la Primărie Brașov.
Toți banii pentru avize și studii i-a scos din buzunarul său și speră că își va recupera o parte din sume și de la ceilalți proprietari care au parcele pe respectiva tarla pentru care s-a făcut PUZ, întrucât, practic, și ei vor beneficia de pe urma documentației urbanistice, însă despăgubirile rămân la latitudinea acestora, deoarece nu le pot fi impuse. Doar pentru avize a achitat până acum peste 30.000 de lei pe lângă banii plătiți proiectantului care a întocmit PUZ-ul efectiv.
Primăria Brașov: întârzieri cauzate de lipsuri și neconcordanțe în documentația prezentată
De cealaltă parte, oficialii Primăriei Brașov ne-au declarat că din partea municipalității a existat cea mai mare deschidere, însă documentația nu a putut fi aprobată, din cauza unor lipsuri și neconcordanțe în forma de PUZ depusă. „Documentația PUZ a fost în analiza Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului și Urbanism în ședința din luna martie, însă chiar dacă proiectanții nu au fost prezenți pentru a susține proiectul, așa cum ar fi trebuit, acesta a fost discutat tocmai pentru a se urgenta demersurile în vederea emiterii avizului. S-a constatat că există însă o discrepanță între partea scrisă și cea desenată, respectiv planul de rețele edilitar era prevăzut doar parțial, nu pe toată suprafața, iar acest plan este obligatoriu pentru PUZ. Dacă există neconcordanțe în proiect, nu poate fi aprobat. Îl asigurăm pe beneficiar că există cea mai mare deschidere din partea Primăriei pentru a finaliza acest demers”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea.
10 comentarii
Acest domn pare destupat bine la minte, descurcaret, (prea) rabdator si posesor de ceva bani si nu inteleg de ce nu a plecat intr-o tara normala!! Nu stiu el cum se simte, dar eu daca as fi trecut prin ce trece el as fi imbatranit cu 20 de ani! Birocratia, legislatia tampa si spaga sunt in floare in acest stat esuat!
trebuie sa aai multa rabdare cu Autoritatile plimbatoare de hartii care nu stiu ce face stanga si dreapta,cel mai simplu construieste cum au faacut ceilanti ca te va cauta Primaria sa-ti clarifici situatia daca nu asa este in Ro.Si mie pentru curent imi impuneau sa mut un transformator electric sa platesc 5 stalpi pentru cablu electric etc.De unde ma puteam alimenta fiind distanta mai scurta aveam interdictie pentru cablu subteran cu nu este voie,am sapat am ingropat corect, cablat si apoi cu putina presiune sa rezolvat.
Trebuie sa ai multa rabdare cu Autoritatile plimbatoare de hartii care nu stiu ce face stanga si dreapta,cel mai simplu construieste cum au faacut ceilanti ca te va cauta Primaria sa-ti clarifici situatia daca nu asa este in Ro.Si mie pentru curent imi impuneau sa mut un transformator electric sa platesc 5 stalpi pentru cablu electric etc.De unde ma puteam alimenta fiind distanta mai scurta aveam interdictie pentru cablu subteran cu nu este voie,am sapat am ingropat corect, cablat si apoi cu putina presiune sa rezolvat.
În România bătaia de joc a funcționarului public față de cetățeanul de rând este la ea acasă.
Cei care au ajuns cu funcții în primărie , la urbanism sunt cei mai mari batjocoritori față de cetățeanul de rând
Asta este in toată țara, cu mici excepții.
Și premierul cere să se întoarcă acasă românii din diaspora, pentru ce? Să fie tratați cu dispreț de acești funcționari care se cred Dumnezeu.
Cei din primaria Brasov isi fac de cap pentru ca nu avem primar. Coliban este si dupa aproape 4 ani paralel cu administratia locala. Daca era Scripcaru, petentul avea a doua zi autorizatia de construire, dar nu ” degeaba „.
Din capul locului au vrut să pună eii mâna pe acea parcelă de teren,altfel nu ii puneau atâtea piedici! Problema este că Omul sa descurcat foarte bine!😊🤝👏👏👏🎩
Din capul locului au vrut să pună eii mâna pe acea parcelă de teren,altfel nu ii puneau atâtea piedici! Problema este că Omul sa descurcat foarte bine!😊🤝👏👏👏🎩
Simt pe pielea mea absurda birocratie a autoritatilor locale. O experienta similară prin care trec de 2 ani de zile aproximativ in aceeasi zona.Schimbari de reguli din mers, pentru aceeasi zona conditii diferite in funcție de inspectorul la care esti alocat. Verificari peste verificari, absurde si inutile de se crucesc si cei care pe intocmesc.Bani aruncati pe avize si documentatii.
Serviciul de urbanism lucrează NUMAI pe baza de MITA!
AM SCRIS CORECT MITA!
SI noi am fost in aceeași situație tot la STUPINI pe vremea MULT LAUDATULUI SCRIPCARU cel cu muschii lui de OTEL!!!
De doi ani mă chinui cu aceiași problemă ma lupt cu funcționari publici cu proiectanți, topometisti, etc. pt.a intra în legalitate dar nu se vrea dezvoltarea zonei adică intrarea în orașul Reșița dinspre Caransebeș. Este un fenomen la nivel național.