Reprezentanții Greenpeace au tras un semnal de alarmă susținând că producători de mobilă care fabrică pentru IKEA se aprovizionează cu lemn provenit din ultimele păduri naturale ale Carpaților românești, incluzând păduri din situri protejate Natura 2000. Potrivit Greenpeace, 30 de produse de la furnizori au fost descoperite în magazinele de mobilă din 13 ţări.
IKEA anunţă că nu acceptă utilizarea de lemn provenit din păduri virgine şi cvasi-virgine, protejate de lege, în produsele companiei şi respinge acuzaţiile Greenpeace precizând că acestea creează confuzie prin interpretarea diferită a noţiunilor de „păduri mature” şi „păduri cu caracter primar”.
„Am analizat atent raportul Greenpeace pentru România, publicat pe 10 aprilie, şi suntem în dezacord complet faţă de modul în care Ikea este reprezentată în acest studiu, în care se susţine faptul că lemnul din pădurile virgine şi cvasi-virgine, protejate de lege, ajunge în piesele de mobilier Ikea. Fără excepţii, nu acceptăm utilizarea de lemn provenit din păduri virgine şi cvasi-virgine, protejate de lege, în produsele noastre”, se arată într-o reacţie a companiei, potrivit adevarul.ro.
În context, retailerul suedez arată că este necesară o protecţie susţinută, din partea tuturor, pentru a evita deteriorarea naturalităţii pădurilor şi a biodiversităţii şi menţionează că a încurajat un dialog deschis şi transparent pe această temă.
„Prin urmare, respingem acuzaţiile prezentate în raport, întrucât informaţiile expuse creează confuzie prin interpretarea diferită a noţiunilor de „păduri mature” şi „păduri cu caracter primar”. Raportul Greenpeace sugerează că vârsta arborilor este singurul criteriu pentru a defini pădurile virgine. Cu toate acestea, există mai multe criterii pentru definirea pădurilor virgine, vârsta fiind doar unul dintre acestea. Conform legislaţiei aplicabile în România şi standardului FSC de certificare a managementului forestier, criteriile de identificare a pădurilor virgine şi cvasi-virgine includ, dar nu se limitează la nivelul de perturbare sau management, compoziţia speciilor din arboret, prezenţa tuturor stadiilor de dezvoltare ale pădurii, proporţia arborilor aflaţi la limita fiziologică de vârstă, prezenţa lemnului mort în toate stadiile de descompunere şi altele”, a explicat sursa citată.
Potrivit IKEA, pădurile virgine şi cvasi-virgine reprezintă o categorie de păduri cu valoare ridicată de conservare (PVRC) iar protecţia acestora face parte din cerinţele codului de conduită al furnizorilor companiei (IWAY) privind silvicultura.
„Deoarece lemnul nostru este certificat FSC, toate lanţurile de aprovizionare şi pădurile sunt supuse unor verificări anuale de către organismele de certificare acreditate de FSC – audituri ale lanţului de custodie şi ale managementului forestier. În plus faţă de aceste audituri, IKEA efectuează anual mai multe audituri forestiere şi audituri ale lanţului de aprovizionare cu lemn”, se mai arată în documentul transmis de companie.