
Un studiu de caz despre cum brașovenii folosesc sistemul medical a fost publicat în prestigiosul jurnal medical internațional Healthcare. Cercetarea este realizată de un colectiv de medici, profesori și cercetători de pe lângă Universitatea Transilvania din Brașov, compus din Anca Maria Lăcătuș , Ioana Anisa Atudorei, Andrea Elena Neculau, Laura Mihaela Isop, Cristina Agnes Vecerdi, Liliana Rogozea și Mihai-Alexandru Văcaru.
Obiectivul acestui studiu a fost de a evalua proporția și caracteristicile pacienților care accesează inadecvat serviciile de urgență, din perspectiva subutilizarii asistenței medicale primare( medici de familie)
Din date colectate în 2017, la Spitalul Județean Brașov, timp de 2 săptămâni, au fost analizate 1.269 de prezentari non-urgente la Unitatea de Primiri Urgențe Brașov (urgențe de cod verde, albastru sau alb). Dintre acestea:
- 71.6% (910) prezentari ar fi putut fi rezolvate de medicul de familie, sau de medicul de familie in combinatie cu resurse extinse (analize de laborator, imagistica)
- doar 4.96% știau de existența centrelor de permanență în municipiul Brașov
- pacienții tineri (18-39 ani) puteau mai frecvent să fie tratați de medicul de familie, sau de medicul de familie plus resurse extinse (80.2%, 341 din 425 pacienți); spre deosebire de pacienții vârstnici (peste 60 ani), unde numai 60.6% puteau fi tratați de medicul de familie, sau de medicul de familie plus resurse extinse
- 82.19% nu și-au contactat medicul de familie înainte sa vină la spital
Studiul subliniază importanța educării populației cu privire la utilizarea judicioasă a serviciilor de sănătate, contextele adecvate pentru vizitele la urgențe și, în mod crucial, disponibilitatea serviciilor de asistență primară în afara orelor de program (centre de permanență).
Ce sunt centrele de permanență
Un punct alternativ de acces al pacientului la îngrijirea primară în România îl reprezintă centrele de asistență primară în afara programului.
Centrele de permanență sunt finanțate de Ministerul Sănătății și sunt centre bazate pe practică medicală, auto-conduse de grupuri de cinci până la șapte medici, cu acces direct (fără triaj) indiferent de statutul de asigurare și au program de lucru în afara orelor de lucru ale medicilor de familie, inclusiv 24/24 în weekend. Deși au fost înființate în România din 2004, majoritatea pacienților nu par să cunoască serviciile oferite de centrele de permanență.
Potrivit unui raport al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate în 2020, îngrijirea medicală în Centre de Permanență a fost solicitată de doar 1.159.429 de pacienți, reprezentând totuși o creștere de 36% față de 2019. Cu toate acestea, aceste servicii rămân sub-utilizate, iar rapoartele privind utilizarea reală pentru anii 2021–2022 nu sunt disponibile de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Dați click aici pentru a vizualiza adresele și orele de funcționare pentru cele 4 centre de permanență din municipiul Brașov și pentru celelalte 6 centre de permanență care funcționează în județul Brașov.
Un comentariu
La Centrele de permanenta nu se intampla nimic bun. Nu au niciun mijloc de investigatie. De aceea nu se duce lumea, nu ca nu stie !