România revitalizează unități din industria militară, după ce la granițele sale au început să apară tot felul de probleme. Fabrici unde pe vremuri se producea muniție ori tehnică de luptă vor fi modernizate sau extinse și își vor relua producția.
La Victoria, în județul Brașov, va fi construită cea mai mare fabrica de pulberi din Europa. 400 de milioane de euro ar urma să fie investiți la Victoria, în fabrica de pulberi. O parte din bani ar trebui să vină de la Comisia Europeană, iar investiția va fi derulată de Romarm și concernul german Rheinmetall, notează PRO TV.
Nemții au achiziționat deja pachetul majoritar la uzina mecanică Mediaș, care produce vehicule militare, și au la Satu Mare o unitate de service pentru tancurile Leopard.
Reprezentanții companiei germane de armament sunt acum pe platforma Pirochim și fac o evaluare tehnică necesară investiției. Vor să afle dacă infrastructura și tehnologia de aici mai sunt de folos viitoarei fabrici de pulberi.
La Victoria a funcționat, 50 de ani, fabrica de pulberi Pirochim. Este în conservare din 2004, dar mai are 70 de angajați, care au grijă de instalații.
Pentru micul oraș de la poalele Făgărașului, fabrica de pulberi ar fi o gură de oxigen. „Se vor genera foarte multe locuri de muncă. Practic e șansa noastră, șansa unui oraș mic aflat pe o pantă descendentă”, spune Camelia Bertea, primarul orașului Victoria.
Interesant este că bazele fabricii au fost puse tot de o companie germană, înainte de începerea celui de-al doilea război mondial.
În 1939, grupul german Ferrostahl avea un proiect de 250 de clădiri, din care 40 urmau să fie ridicate de partea română. Şantierul pulberăriei de la Ucea ajunsese cel mai mare din ţară. După mai multe hopuri, lucrările sunt finalizate în 1954. Întâi s-au numit Fabricile Ucea, sub coordonarea Înzestrării Ministerului Armatei, apoi Întreprinderea de Construcţii Speciale – Uzinele Ucea, care devenise între timp, societate română-sovietică. Ulterior au căpătat alte denumiri. Combinatul Chimic Stalin, Combinatul Chimic Victoria, Uzina Chimică Victoria şi, în cele din urmă, Pirochim Victoria.
Un comentariu
Victoria cui? A nemților din 1939, a comuniștilor în 1954, a rușilor cu denumirea nelipsita cu Stalin în frunte, din nou Victoria de 3 ori a comuniștilor romani? Pe scurt, este cred confiscarea societății Ferrostahl din Germania lui Hitler.