Primăria Brașov a început în 2018 demersurile urbanistice pentru a construi un nou complex sportiv, cu patinoar și bazin de înot în Parcul Tractorul, lângă Patinoarul Olimpic. Terenul vizat este practic pe amplasamentul unuia dintre fostele „lacuri” din această zonă de agrement, care fuseseră abandonate la începutul anilor ’90, și în locul căruia municipalitatea a amenajat un teren de fotbal, unul de baschet în aer liber, dar și o pistă de role.
În 2020, au fost aprobați și indicatorii tehnico-economici pentru noua investiție, dar apoi proiectul a fost abandonat, până anul trecut în iunie, când la nivelul serviciilor de specialitate din cadrul Primăriei s-au făcut demersuri pentru actualizarea indicatorilor tehnico-economici. Totodată, la finalul lui 2023, proiectul a revenit în discuție publică odată cu aprobarea în Consiliul Local a parteneriatului cu fundația omului de afaceri Ion Țiriac care și-a anunțat intenția de a investi în amenajarea unui nou patinoar, într-o altă zonă a orașului, pe cheltuială proprie. Parteneriatul s-a soldat până la urmă cu un eșec, după ce a fost transformat într-un subiect politic, iar Ion Țiriac și-a retras oferta .
O falsă impresie inoculată public că se distruge spațiul verde?
La acea vreme (finalul lui 2023), primarul Allen Coliban a susținut însă că o investiție într-un complex sportiv în Parcul Tractorul nu este oportună, principalul motiv fiind acela că s-ar distruge destul de mult din zona verde prin efectuarea unor astfel de amenajări. Edilul a fost contrazis însă de către oficialii Agenției pentru Protecția Mediului Brașov care au spus faptul că proiectul propus nu diminuează suprafața zonelor verzi, în conformitate cu prevederile legislației în vigoare. „În procedura de mediu se are în vedere și Legea nr.24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților, republicată, care menționează la art.3 «Spațiile verzi se compun din următoarele tipuri de terenuri din intravlilanul localităților, c) spații verzi pentru agrement: baze de agrement, poli de agrement, complexuri și baze sportive», prin urmare, prin proiectul propus nu se diminuează suprafața zonelor verzi”, au precizat reprezentanții APM Brașov. De altfel, lucrările erau propuse a se efectua în perimetrul în care în prezent sunt deja funcțiuni sportive în aer liber.
Oficialii de la Mediu au mai adăugat că în cazul în care Primăria Brașov nu consideră oportună realizarea acestei investiții, există posiblitatea retragerii documentației însă până la această dată nu s-a întâmplat acest lucru. Ulterior, primarul Coliban a precizat că implementare sau anularea acestui proiect se va face numai în baza unei dezbateri publice, pe baza observațiilor APM.
Renunțarea la proiect, o greșeală
De cealaltă parte, fostul primar George Scripcaru, care va candida în 9 iunie pentru un nou mandat, a subliniat faptul că actualul executiv al Primăriei Brașov ar face o nouă greșeală dacă ar abandona proiectul noului complex sportiv din Parcul Tractorul, care este de altfel corelat cu cel al patinoarului olimpic. În plus, în vecinătate ar urma să se deruleze și proiectul altui investitor privat de amenajare a unei baze sportive, astfel că s-ar extinde paleta de funcțiuni sportive din această zonă, după cum a adăugat fostul edil.
„Vorbim de un proiect viabil, pentru care s-au făcut demersuri în vederea implementării încă din 2018. S-au cheltuit niște bani pentru studiul de fezabilitate, iar Direcția de Administrare a Infrastructurii Sportive a inițiat demersurile pentru obținerea avizelor de specialitate. Cu toate acestea, actualul primar susține că nu este un proiect bun, fără a avea la bază vreun argument avizat. Cum am mai spus, dezbaterile pe proiecte trebuie să le facem pe argumente aduse de specialiști, nu pe impresii care denaturează adevărul și influențează apoi opinia publică într-un mod negativ, cum s-a întâmplat și cu alte proiecte importante pentru dezvoltarea Brașovului. Pentru acest minicomplex sportiv avem terenul necesar, avem un proiect preliminar, iar avizele trebuie să își urmeze cursul în vederea demarării proiectului propriu-zis”, a subliniat George Scripcaru.
În conformitate cu datele rezultate din studiul de fezabilitate efectuat în 2020, amenajările în acest minicomplex din Parcul Tractorul erau estimate la suma de 57.954.569 lei cu tot cu TVA . Conform proiectului de hotărâre de la acea vreme prin care a fost aprobat studiul de fezabilitate, minicomplexul urma să includă patinoar cu anexele aferente şi un bazin de înot cu zonă SPA şi recuperare fizică.
4 comentarii
Partea proasta este ca acum, acele aproape 58 de milioane estimate in 2020 se vor dubla, daca nu mai mult!
Un alt patinoar lângă patinoar? Se pare ca afacerile cu patinoarele sunt foarte rentabile. Pe când un liceu, un spital sau de ce nu o fabrica? Toti brasovenii care mai muncesc fac naveta in Ghimbav, Codlea sau Prejmer…
Are omu’ dreptate! Pe când și completarea proiectului cu un bloc pentru sportivi cu spatii comerciale la parter și parcarea aferentă? Un proiect de bun simț, cred eu, nu este sa înghesui alte clădiri într-un parc ci mai degrabă să construiești alt parc cu facilitățile respective. Dar după ce ai autorizat în Tractorul blocuri din care vecinii îți ridică jaluzelele și ciocnesc cafelele din balcoane aflate în blocuri diferite….. Greu, dar mai greu e cu ținerea de minte.
Adevărul ca la distrus spațiul verde , nimeni nu e mai priceput ca Georgica Șpagă ! Păi nu el cu dezvoltatorii a râs dealul Warthe , Schei se pregătea de Tâmpa și drumul ăla prin pădure spre Poiana . Să nu mai zic ca patinoarul ăla de l-a făcut în parc la tractorul ( cu pretenul Enache Jr ) a costat dublu decât trebuia .