CITR, compania care se ocupă de concordatul preventive al celor de la Qualis, a început să contacteze cumpărătorii care semnaseră antecontracte de vânzare-cumpărare pentru achiziția apartamentelor din blocul 5 al ansamblului Qualis II și să le propună înțelegeri amiabile pentru rezolvarea situației.
În 2020, acești oameni au contractat apartamente în cadrul complexului de locuințe Qualis II blocul 5 la stadiul de proiect, iar în acest sens s-au semnat antecontracte de vânzare-cumpărare cu dezvoltatorul Qualis și s-au plătit sume însemnate drept avans. Conform înțelegerii, la finalizarea construcției, urma să aibă loc transferul de proprietate între dezvoltator și clienți. În decembrie 2022, blocul a fost finalizat, iar cumpărătorii au efectuat recepția apartamentelor conform antecontractelor. Cu toate acestea, până în prezent, 31 martie 2024, Primăria Brașov nu a efectuat recepția imobilului, blocul neputând fi înregistrat în Cartea Funciară și, prin urmare, actele de vânzare-cumpărare nu au putut fi perfectate la notar pentru transferul de proprietate”, ne-a scris unul dintre cumpărătorii afectați.
Potrivit unor surse din Primărie, recepția blocului nu a fost făcută deoarece dezvoltatorul nu a respectat întru totul documentația în baza căreia a obținut autorizația de construcție, fiind probleme legate de locurile de parcare. Cumpărătorii au ajuns până acolo încât au încercat ei să facă presiuni asupra oamenilor din primărie pentru a se face recepția blocului.
„ (…) motivul blocajului rămâne necunoscut pentru mine deoarece:
– Din cadrul departamentului de Urbanism al Primăriei Brașov nu răspunde nimeni la telefon.
– Prin email Primăria Brașov răspunde foarte greu și nu oferă detalii. Indiferent de solicitări, aceștia răspund cu același mesaj standard.
– Qualis nu este transparent și nu comunică detalii cu privire la acest blocaj”.
În aceste condiții, CITR România, concordatorul desemnat, a început să ciontacteze clienții și să le propună trei variante de lucru, dar toate sunt defavorabile clineților.
În prima propunere a celor de la CITR, cumprătorilor li se propune o majorare a prețului apartamentelor. Astfel, în funcție de mărimea locuințelor, prețurile cresc cu 20 – 30.000 de euro pentru apartamentele cu două caremere, în timp ce pentru apartamentele de trei camera costurile pot crește și cu 55.000 de euro.
În cea de-a doua variantă, clienții pot opta pentru restituirea avansului plătit în 2020, dar în acest caz vor fi nevoiți să aștepte până câînd firma lichidatoare va face rost de bani din vânzarea apartamentelor scumpite. „ (…) propunerea este de a restui strict avansul inițial, fără alte compensații rezultate din inflație, din creșterea pieței de imobiliare, sau din alte sume care au fost investite în apartamente de către clienți (instalații electrice modificate, finisaje schimbate, mobilat locuință, chirii plătite în alte părți sau neîncasate pe imobilele contractate etc.).
Cea de-a treia variant propusă este rezilierea unilaterală a antecontractului de către reprezentantul dezvoltatorului, fără a oferi vreo compensație, lăsând clienții să demareze acțiuni în instanță. „Aceste propuneri sunt profund injuste și la fel de riscante și pun cumpărătorii într-o situație extrem de dificilă, mai ales având în vedere că mulți dintre aceștia și-au investit economiile de o viață și speranțele în aceste locuințe”, mai transmite clientul afectat de situația dezvoltatorului.
Situația se extinde și la celelalte blocuri Qualis
În condițiile în care compania dezvoltatoare nu a reușit să vândă locuințele din blocul 5, lucrările de construcția a celorlalte trei blocuri din complex au stagnat. Busc, clienții care au încheiat promisiuni de cumpărare se văd afectați și ei de situație, conconrdatoruyl propunându-le și lor aceeași înțelegere ca la blocul 5.
„Se zvonește că motivul refuzului Primăriei de a recepționa blocul 5 din Qualis II este că nu sunt suficiente locuri de parcare. În teorie, Primăria este în slujba și interesul cetățeanului, însă în acest moment face mai mult rău decât bine. Solicităm Primăriei Brașov să ia măsuri urgente pentru a efectua recepția imobilului și pentru a proteja interesele cumpărătorilor, iar autoritățile statului să monitorizeze atent această situație și să intervină în mod corespunzător pentru a asigura respectarea drepturilor cetățenilor afectați.
Totodată, solicităm concordatorului CITR și dezvoltatorului Qualis menținerea prețurilor agreate la semnarea antecontractului. Nu există nici un motiv rezonabil pentru a cere o astfel de majorare de preț la aproape un an și jumătate după finalizarea blocului, fiind menționat clar în antecontract că prețul rămâne fix și nu poate suferi modificări”, mai arată clientul afectat.
BizBrașov a încercat de mai multe ori să ia legătura cu Cătălin Mândru, proprietarul Qualis, pentru a prezenta poziția dezvoltatorului cu privire la această situație, dar acesta nu a dorit să răspundă apelurilor noastre.
Judecătorul sindic a dispus pe 19 februarie 2024 deschiderea procedurii de concordat preventiv ca urmare a admiterii apelului promovat împotriva sentinţei nr. 816 din 28 decembrie 2023 a Tribunalului Braşov. Iniţial, instanţa refuzase deschiderea procedurii.