România, ca pondere în buget, are a patra cea mai mare cheltuială cu bugetarii din Uniunea Europeană, după paradisuri fiscale precum Cipru, Malta sau Irlanda. În 2023, România a angajat 38 de noi bugetari în fiecare zi.
Franța, cu o cultură sindicală istorică, sau Grecia, care a trebuit salvată economic în 2010 din cauza cheltuielor scăpate de sub control, au fost depășite la cheltuielile salariale pentru bugetari de România. În țara noastră, 22,2% din veniturile încasate de stat merg la plata salariilor bugetarilor.
România este pe locul patru în Europa, depășită doar de Cipru (unde 28,9% din venituri sunt folosite pentru salariile bugetarilor), Malta (27,3%) și Irlanda de Nord (23,4%), scrie Ziarul Financiar.
Totalul numărului de salariați la stat este de peste 1,3 milioane de angajați. Cei mai mulți sunt angajați în administraţia publică locală, 280.000. Urmează 240.000 de profesori și 200.000 angajaţi în Ministerul Afacerilor Interne şi în Apărare.
În 2023, anul în care Guvernul a spus că nu face angajări la stat, aparatul bugetar a crescut cu 14.000 de oameni, potrivit datelor INS, citate de Europa Liberă. Cifra este echivalentă cu 38 de noi bugetari angajati în fiecare zi a anului trecut, în condițiile în care ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante a fost „înghețată”.
Pe fondul grevelor care au început de anul trecut, au obținut creșteri salariale profesorii, polițiștii, sindicatele din sănătate și magistrații, în timp ce lucrătorii de la Poșta Română și angajații muzeelor sunt în prezent în proteste pentru a obține măriri salariale.
Bugetul din 2024 al guvernului Ciolacu include un procent de creștere a salariilor de 11%. După primele 3 luni ale anului, cheltuielile aproape că s-au dublat, ajungând la 20%.