Primăria Brașov a pus în dezbatere publică în luna ianuarie un proiectul de hotărâre privind aprobarea unor acte de autoritate în domeniul apărării împotriva incendiilor la nivelul Municipiului Brașov.
Principalele prevederi vizează regulile și măsurile de prevenire a incendiilor care se aplică în municipiul Brașov, de la clădirile de locuit, la unitățile de învățământ, instituțiile de cultură, biserici, cele de alimentație publică sau în cazul organizării de evenimente. O noutate vizează utilizarea țigărilor electronice care ar urma să fie restricționată atât în spațiile închise, cât și în anumite zone deschise.
Astfel, potrivit propunerii de regulament, fumatul, inclusiv cel de țigară electronică, va fi interzis:
a) în toate spațiile publice închise;
b) în spațiile închise de la locurile de muncă;
c) în locurile de joacă pentru copii;
d) în mijloacele de transport în comun.
Practic, țigara electronică nu va mai putea fi utilizată nici în mall-uri sau restaurante, unde în prezent poate fi folosită fără nici un fel de restricții.
Proiectul de hotărâre, regulamentul și anexele la acest regulament pot fi consultate AICI.
Celelalte prevederi ale regulamentului vizează regulile și măsurile de prevenire a incendiilor care se aplică în municipiul Brașov, de la clădirile de locuit, la unitățile de învățământ, instituțiile de cultură, biserici, cele de alimentație publică sau în cazul organizării de evenimente.
Nu în ultimul rând, există și prevederi speciale referitoare la zonele unde se poate face foc deschis, singurele zone acceptate fiind cele de picnic, respectiv: Pietrele lui Solomon, La Iepure și lacul Nou.
Conform proiectului de act normativ, desfășurarea activităților de picnic este permisă și în alte zone decât cele de mai sus doar în condițiile organizării de evenimente ocazionale, autorizate potrivit legii.
Un comentariu
Prin legea națională antifumat țigările electronice sunt, oricum, interzise in toate mijloacele de transport contra cost, dar și în alte locuri publice.
E necesara cate o hotărâre la nivel local pt a transpune local dispozițiile legilor naționale? Sau… e un fel de „fa-te că muncești”? Oricum, ce nu e prevăzut în legile naționale nu poate avea putere de lege la nivel local.