Grupul Alexandrion, cu o cifră de afaceri de peste 200 mil. euro la nivel global, investeşte într-un concept de magazine şi hoteluri, care se adresează românilor cu venituri de 1.000-1.500 euro, care vor să consume băuturi fine, precum single malt, brandy sau rom, în oraş, la preţuri accesibile şi să aibă parte de entertainment, cum ar fi vizionarea unui meci de fotbal sau muzică live.
„Am început un nou model de business, prin care vrem să deschidem magazine şi hoteluri Alexandrion Experience pentru a rezolva problema consumului de băuturi la preţuri accesibile în anumite locaţii. Am început în São Paulo şi a fost reuşit, iar la fel a fost şi în Atena şi în Cipru, iar acum ne dezvoltăm în România“, a spus Nawaf Salameh, fondatorul şi preşedintele Alexandrion Group, în cadrul unei conferinţe de presă privind planurile de dezvoltare, anunță zf.ro.
Acesta consideră că nu există băuturi scumpe sau băuturi ieftine, ci adaos mare sau mic. Între un producător, un distribuitor şi locaţia în care se consumă o băutură, problema este adaosul pus de proprietarul locaţiei, care, uneori „este de şase ori mai mare, lucru care nu este corect faţă de consumatori, de producători şi de distribuitori“. Astfel, Nawaf Salameh a decis ca în locaţiile sale, atât în restaurante, cât şi în hoteluri, produsele să nu aibă adaos.
„Vizităm des Franţa, Germania, Italia sau Spania, iar acolo, în baruri, au adaos de 20-30%, noi de şase ori mai mare decât preţul dat distribuitorului. Eu vreau să vând fără adaos şi, totodată, să le dau şi celor care au baruri fără adaos sau cu adaos mic şi astfel să îi susţin să facă entertainment, să difuzeze un meci, de exemplu, şi să atragă clienţi. Eu cred că acest model poate să se dezvolte, pentru că merge la nivel global“, a subliniat Nawaf Salameh.
Acesta a spus că nu vrea să aibă în locaţii produse care se vând în supermarketuri şi nu vrea să se vândă băutură la pahar, ci la sticlă, ca oamenii care vin la acolo să cunoască şi alte gusturi.
„Avem un meniu limitat la magazine, unde poţi deschide sticla, bei cât poţi şi o iei apoi acasă, iar la hoteluri avem un meniu nelimitat. Astfel, dăm şansa unul om care are un salariu de 1.000-1.500 de euro, maximum 2.000 de euro, care astăzi dacă vrea să se ducă în anumite locaţii şi trebuie să cheltuiască jumătate de salariu, să poată să meargă aici“, a explicat antreprenorul.
În România, aproape 1 milion de oameni au salarii de peste 1.000 de euro net, adică circa 5% din populaţie, conform statisticilor naţionale. Totuşi, şeful Alexandrion a spus că „cel care are 1.000 euro net/lună şi vrea să consume single malt, brandy sau rom trebuie să aibă să posibilitatea să cumpere o sticlă pe lună“. De asemenea, a menţionat că sunt zece locaţii în care testează vânzarea de produse mai ieftine pentru persoane cu venituri limitate.
Cum se susţine această afacere? „Vreau să obţin discounturi bune de la producători. Vreau să se bucure oamenii de discuţii la bar, iar cei cu barurile să asigure entertainment, ca să atragă mai mulţi clienţi. (…) Omul vrea să se bucure de ieşitul în oraş şi de diversificare. Am reuşit în categoria de single malt să arăt că oamenii îşi doresc diversificare. În România, consumul a ajuns la 1 milion de litri. Suntem în top zece ţări din regiune“, a explicat el.
Alexandrion a deschis o locaţie în zona Aurel Vlaicu din Capitală şi antreprenorul spune că în aceasta consumatorul poate intra fie doar să cumpere o băutură, fie să rămână şi se bea şi să mănânce. „Cum e wine bar, la noi va fi un spirit bar.“
Salameh a spus că vrea să deschidă astfel de locaţii în toată România. „În Bucureşti este nevoie de cel puţin 20, dar problema este că nu găseşti spaţii, din păcate. Iarna trebuie să ai terasă, că oamenii vor să stea acolo, iar la noi e greu să găseşti spaţii cu terase, că se obţin greu aprobări“, a explicat acesta.
Acum, compania are patru locuri în care va construi hoteluri de la zero, Alexandrion Experience, unde am luat terenuri: Constanţa, Braşov, Bucureşti şi Otopeni. „De asemenea, vom mai deschide în Cluj-Napoca şi Iaşi.“
Pe proprietarii de baruri care vor să adopte acest concept, el a spus că îi ajută să dezvolte partea de entertainment, astfel încât să fie un bar în care să-ţi facă plăcere să merge. „Nu mai merge să te gândeşti doar la profit. În Sinaia, când am lansat Benihana, toată lumea a zis că nu va funcţiona în afara Bucureştiului, mai ales dacă nu vinde sarmale, dar acum vin oamenii şi mănâncă. Turistul vrea să aibă de unde să aleagă“, a explicat Salameh.
De altfel, el a subliniat că patronii de restaurante pornesc de la ceva greşit: de la chirii foarte mari, de peste 1.000 de euro/zi. „Trebuie să fie şi restaurante show-off în Bucureşti, unde te duci o dată şi dai 1.000 de euro, dar la restaurantele necunoscute nu poţi cere atât de mult. Trebuie să mănânci şi să bei de 50 de euro. Nu vorba despre a avea sau a nu avea bani să cheltuieşti, ci întrebarea este: de ce să cheltuieşti? Mi-a spus cineva că a închiriat o locaţie cu 2.000 euro/zi, normal că are adaos mare. E sistemul greşit şi nimeni nu vrea să corecteze“, a întărit el, completând că în străinătate primeşti apă în HoReCa fără să fi taxat, în timp ce România cere bani. „E o ruşine. Suntem o ţară înapoiată. Noi luăm bani pentru apa de la robinet.“