Astăzi a fost inaugurat la Brașov primul muzeu din România dedicat istoriei sportive și turismului montan, cu o colecție alcătuită din exponate donate de colecționari și iubitori ai sportului și turismului montan, dar și de personalități sportive.
După cum anunța Biz Brașov în urmă cu exact o lună, aceasta este o idee din 2017 a directorului Muzeului de Istorie Brașov, Nicolae Pepene, care devine realitate după 7 ani de muncă. Inițial, proiectul a fost estimat pentru deschidere în 2020, dar au apărut multiple probleme birocratice și de construcție, care au blocat proiectul până acum:
„Am primit clădirea în 2018, am făcut studiul de fezabilitate, să vedem de ce sume avem nevoie pentru finanțarea proiectului. Pe baza studiului de fezabilitate am obținut fondurile, în urma unei competiții naționale de proiecte. Și apoi am intrat în zona în care se blochează orice proiect în România, fie că este vorba de un aeroport, o autostradă sau de un simplu muzeu. Marile porcării și marile întârzieri din România apar din cauza incompetenței cu care a fost gândit sistemul de licitații, pentru că nu a fost gândit de oameni practici, de ingineri, de arhitecți, de economiști. A fost gândit de funcționari care în viața lor cred că nu au reparat o ușă sau un gard”, a explicat directorul Muzeului de Istorie Brașov, Nicolae Pepene, la Interviurile BizBrașov „Vorbe sau fapte cu Ovidiu Văcaru”.
„Te seacă, te stoarce de energie un astfel de proiect”
Istoricul Nicolae Pepene spune că dincolo de procedurile de licitație, renovarea în sine a fost un proces crunt, crunt, crunt.
„Știți câte frustrări ai când ai parte de niște firme care îți câștigă licitațiile și se dovedește că nu sunt decât firme de birou sau de șmecheri care pândesc astfel de lucrări și care nu au nici un ban în cont să-și plătească oamenii sau furnizorii de materiale? Prima firmă care a început lucrările, am stat cu ochii pe ei și când am văzut că nu sunt în stare să termine lucrarea, i-am așteptat cu mare drag la prima greșeală, ca să scap de ei. Au venit alții care nu aveau forță și nu făceau decât să se plângă de proiect. Și a fost crunt, crunt, crunt. Dacă vrei, în România, să faci o lucrare de calitate, poți să spui că deja îți semnezi programările la medic, pentru că te seacă, te stoarce de energie și de sănătate un astfel de proiect”, spune Nicolae Pepene la Interviurile BizBrașov „Vorbe sau fapte cu Ovidiu Văcaru”.
„Au apărut piese spectaculoase”
Nicolae Pepene spune că, dincolo de munca pentru amenjarea clădirii, așteptarea s-a dovedit a fi benefică. Expoziția are la bază exemplare care au fost expuse prima dată în 1964, în Muzeul Sportului care a fost deschis pentru o perioadă la Brașov, dar care a dispărut. Iar, începând de la anunțul că la Brașov se va deschide Muzeul Sporturilor și Turismului Montan, mulți brașoveni-și nu numai-au venit cu donații spre noua instituție.
Activitățile dedicate deschiderii ferstive a Muzeului Sporturilor și Turismului Montan
Vineri, 22 martie
Patinoarul Olimpia, orele 10:00-12:00 – „Nopţi albe la Olimpia”, carnaval pe gheaţă pentru copii
Clădirea Olimpia, orele 16:00-02:00 – „Nopţi albe la Olimpia”, inaugurarea Olimpia – Muzeul Sportului şi Turismului Montan, program de vizitare cu intrarea liberă
Clădirea Olimpia, orele 16:30-17:00 – „Nopţi albe la Olimpia” – „Spiritul Olimpic – Atena 1896”, în interpretarea Corului Dionysos
Patinoarul Olimpia, orele 18:00-20:00 – „Nopţi albe la Olimpia”, petrecere costumată pe gheaţă
Clădirea Olimpia, orele 19:00-19:30 – „Nopţi albe la Olimpia” – „Cântecul Transilvaniei – Kronstadt, 1896”, în interpretarea Corului CN „Johannes Honterus”
Sâmbătă 23 martie
Clădirea Olimpia, orele 10:00-02:00 – „Nopţi albe la Olimpia”, inaugurarea Olimpia – Muzeul Sportului şi Turismului Montan, program de vizitare cu intrarea liberă
Clădirea Olimpia, orele 17:00-17:30 şi 18:00-18:30 – „Nopţi albe la Olimpia” – „Societatea muzicală din Belle Epoque”, cu Ansamblul Avangarde
Clădirea Olimpia, orele 19:00-19:30 şi 20:00-20:30 – „Nopţi albe la Olimpia” – „Balul Vânătorilor de Munte”, cu Orchestra de suflători „Camarazii”
Clădirea Olimpia, orele 21:00-21:30 şi 22:00-22:30 – „Nopţi albe la Olimpia” – „Jazz Interbelic” cu Ciprian Pop Trio
Duminică 24 martie
Clădirea Olimpia, orele 10:00-02:00 – „Nopţi albe la Olimpia”, inaugurarea Olimpia – Muzeul Sportului şi Turismului Montan, program de vizitare cu intrarea liberă
Clădirea Olimpia, orele 18:00-18:30 şi 19:00-19:30 – „Nopţi albe la Olimpia” – „Muzică pentru domni şi tovarăşi”, cu Ciprian Pop Trio
Clădirea Olimpia, orele 21:00-22:00 – „Nopţi albe la Olimpia” – Cântece de munte, cu CALEnDAR
„Nici nu-mi mai este așa de ciudă că am întârziat atât cu deschiderea muzeului, pentru că au apărut niște piese spectaculoase între timp, piese pe care nu le aveam în 2018. La parter, în expoziția permanentă, avem aproape 400 de exponate, cu piese unice în țară și foarte rare în lume”, a dezvăluit Nicolae Pepene la Interviurile BizBrașov „Vorbe sau fapte cu Ovidiu Văcaru”.
Un comentariu
In SFARSIT ,magistre !!! FELICITARI, GANDURI BUNE ….nu puteam sa plec linistita din lumea asta ,pana nu apucam sa vad asemenea realizare.Trebuia,trebuia, trebuia acest lucru…..si poate faceti unul cat de mic despre Poiana Brasov, cu partiile, cabanele,skiorii,intrecerile sportive……..neaparat !!!!
La Olimpia, ca mic copil am facut gimnastica sus la primul etaj, prin anii „60, ai sec. trecut,unde obligatoriu inainte de vacanta frecam parchetul cu terebentina,ceara si ce o mai fi fost……cu mic ,cu mare ,eram sufocati de mirosuri,dar na ! pe vremea aceea munca patriotica era de la sine inteles, ca participam ,nu ne scutea nimeni si nimic!
Iarna era patinoar in curte si singurul batran care curata si pregatea gheata , cu Teuri mari de lemn, acela uda si cu furtunul zona, care se impartea in doua, pentru public si pt hocheisti……….apoi vara treptat a aparut si tenisul din curte, 2-3 terenuri,in care practicantii pasionati, faceau grupe,concursuri, etape etc….atmosfera sportiva vesnica pe acest teren Olimpia.Cu deosebit respect, dl. Nic.Pepene