Președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, a declarat că procesul de negociere a noului contract colectiv de muncă din Poșta Română a fost compromis, iar oamenii se pregătesc pentru declanșarea grevei generale la sfârșitul acestei luni, cel târziu la începutul lunii aprilie.
„Suntem în această situație (greva de avertisment, n.r.) din cauza faptului că au eșuat negocierile colective. În decembrie anul trecut, organizația sindicală aparținătoare BNS, reprezentativă la nivelul companiei, a notificat conducerea companiei pentru a intra în procesul de negociere, pentru că se termina contractul colectiv de muncă în vigoare. Am încercat să negociem cu bună-credință. Pe tot parcursul negocierilor care au avut loc în ianuarie, în februarie, au refuzat să ne pună la dispoziție, în primul rând, mandatul pe care directorul general și echipa executivă le aveau pentru negocierile colective. N-au dat niciodată curs unor solicitări prin care doream să clarificăm, spre exemplu, structura veniturilor salariale din Poștă.
Din informațiile de care dispunem, aproape 60% dintre salariații din Poștă, 12.000 – 13.000, sunt undeva la salariul minim și un pic peste salariul minim, indiferent de calitatea, complexitatea, pregătirea profesională pe care o au acești oameni. Evident, ne-am blocat, cu toate că anticipam comportamentul directorului general, pentru că am mai trăit o astfel de experiență în urmă cu doi ani, în octombrie – noiembrie, când a recurs la același tertip, adică a simulat negocieri colective, astfel încât să nu mai existe un asemenea instrument în cadrul Companiei Naționale Poșta Română. Atunci, doar intervenția premierului de la vremea respectivă, care îi este și șef pe linia politică, a făcut ca părțile să se așeze din nou la masă și să finalizeze contractul colectiv de muncă, valabil până la începutul acestui an”, a afirmat Costin, potrivit Agerpres.
Liderul sindical a reclamat, totodată, și negocierile pe care conducerea Poștei Române le-a purtat cu Sindicatul Național Poștă și Curierat (SNPC).
„Procesul de negociere a fost compromis, iar în paralel cu mandat de la „nu-știu-cine”, pentru că eu refuz să cred că membrii Consiliului de Administrație ar fi dat directorului general un mandat în afara legii, și-a permis să negocieze să încheie un acord cu o altă organizație sindicală „de casă” pe care și-a creat-o și pe care o susține. Organizație care e condusă de un fost director general de la Poștă, care a fost director pe toată poșta din București. S-a comunicat în scris că ce a semnat el (directorul general al Poștei, n.r,) în acel acord cu cealaltă organizație sindicală se aplică numai membrilor acelei organizații (…) A fost presiune și continuă să se pună presiune pe salariați să se mute de la o organizație la alta, lucru interzis de lege.
Citiți mai multe detalii, pe profit.ro.