Mama unui elev de clasa a VI-a a semnalat pe Facebook faptul că într-o culegere de matematică folosită de elevi la clasă, avizată de Ministerul Educației, sunt enunțuri care fac trimitere la legenda tunelurilor megalitice dacice. Editura precizează, pentru HotNews.ro, că „enunțurile problemelor sunt în general ficțiuni”, dar va lua în calcul revizuirea textelor problematice din edițiile viitoare ale culegerilor de exerciții.
Totodată, Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație(CNPEE), din subordinea Ministerului Educației, susține că „lucrarea nu are legătură cu teoria conspirației”, neexistând motive pentru a nu fi utilizată.
„Triunghiul magic din Carpați”
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, mama elevului prezintă un test-model pentru Evaluarea Națională, dintr-o culegere de matematică publicată la editura Art Klett, pentru clasa a VI-a. Ea susține că fiul ei lucrează la clasă și primește teme pentru acasă din această culegere.
La tema „Triunghiul”, copiii au de rezolvat mai multe exerciții după ce citesc un text denumit în culegere „Triunghiul magic din Carpați”:
„Continua uluire pe care mi-o provoacă manualele copiilor mei.
Culegerea de matematica, editura Art, avizat MEN, clasa a VI a. Copilul mare a lucrat din culegerile Art in toți cei 4 ani de gimnaziu, copilul mic le folosește și el, este culegerea din care se lucrează în clasă, primește teme pt acasă.
Test model pentru Evaluarea Națională. Din triunghi.
<<Triunghiul magic din Carpați.
Datorita energiei extraordinare care a fost măsurată în aceste locuri, semn al unei întâlniri între razele terestre și cele coborâte din imensitatea Universului cosmic, ce durează de milioane de ani, se presupune că în interiorul unui triunghi gigantic legat de măruntaiele Carpaților Meridionali există o altă lume”.
După această introducere captivantă in tainele geometriei, in care îmi place cel mai mult cum s-a strecurat cuvântul „măruntaie”, urmează cinci probleme, ultima se ocupă, printr-o introducere asemănătoare, de Sfinxul din Bucegi”, a precizat mama elevului.
Pentru a răspunde la următoarele cerințe, elevii mai au de citit următorul text:
- „Triunghiul magic PSB începe în Cheile Parângului, chiar la intrarea în Polovragi, peștera fără capăt a marelui zeu dac Zalmoxis, cea care străbate munții cale de 10 km până în celălalt vârf al triunghiului magic, la Orăștie, în marginea Sarmizegetusei, și se sfârșește sub ochiul Sfinxului, pe enigmaticul platou al Bucegilor. Prin interiorul munților, distanța dintre Pestera Polovragi și Sfinxul din Bucegi este de 15 km, iar cea dintre Sarmizegetusa și Sfinxul din Bucegi este de 21 km”.
Postarea a adunat sute de reacții și zeci de comentarii ironice pe rețeaua socială.
„Să se calculeze lungimea tunelurilor dacice de unde a pornit toată cultura lumii, ba chiar și limbile vorbite pe tot globul”, a comentat o persoană.
Citiți mai multe detalii, pe hotnews.ro.