În ședința din această lună a Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice din cadrul Direcției de Cultură urma să fie analizat și proiectul de reabilitare a Pieței Sfatului. Avizul acestei instituții este unul dintre cele mai importante, ținând cont că este o zonă de protecție arhitecturală ce face parte din Ansamblul urban Centrul istoric – Cetatea Brașovului. Membrii comisiei nu au luat nici o decizie, ci au solicitat ca în următoarea ședință să se prezinte proiectantul pentru a oferi mai multe detalii despre soluția propusă.
Studiul de fezabilitate aferent modernizării Pieței Sfatului a fost predat Primăriei de către proiectant în luna decembrie a anului trecut.
Un element care a stârnit dispute în acest proiect a fost cel al actualei fântâni arteziene. După cum a precizat arhitectul-șef al municipiului, Dragoș Oprea, elementele de design propuse prin soluția de modernizare selectată în urma concursului internațional derulat cu acest scop vor rămâne la decizia proiectantului final.
Conceptul gândit de firma de proiectare câștigătoare, Starh – Arhitectura, Construcții, Design SRL, se axează pe deschiderea Pieței Sfatului și readucerea ei la funcțiunea inițială, de loc de întâlnire al oamenilor, în care ei să își petreacă timpul liber, să discute, să se relaxeze în jurul noii fântâni arteziene care va fi amenajată lângă Casa Sfatului sau pe mobilierul urban construit în piață. Pe de altă parte, viziunea arhitecților este de a reda Casei Sfatului importanța cuvenită în piață. Casa Sfatului va redeveni un element activ în viața acestei piețe, proiectantul propunând o serie de intervenții în jurul acestui monument istoric, astfel încât fostul sediu al conducerii orașului să redevină centrul de greutate al zonei.
Edilii estimează că lucrările propriu-zise de reamenajare se vor finaliza pe parcursul a doi ani, iar Primăria Brașov rezervase în bugetul anul trecut peste 22 de milioane de lei pentru această investiție.