Combinația dulce-acrișor sau dulce-amar este ceea ce își doresc clienții atunci când vine vorba de prăjituri. Așa că fructele devin mai importante decât cremele sau frișca – cel puțin asta spun cofetarii reuniți la Brasov, la cea mai mare expoziție de profil din țară, unde a fost ales și tortul anului, potrivit stirileprotv.ro.
Zahărul pierde tot mai mult teren și este înlocuit de extrasul de stevie.
Cofetarii înscriși în compeția la care a fost ales „Tortul Anului” au folosit numai ingrediente naturale, românești.
„Nucă, miere, prune, mere de Voinești. Se poate folosi și alcool, sunt siropurile care unele sunt pe bază de alcool”, Irina Apostol, jurată.
Trofeul a fost câștigat de un cofetar care a strecutat în rețetă cireșe amare și nuci.
„Mierea i-a dat gustul și nuca. Și decorul este, zic eu, inovativ, cu floricelele din jeleu”, Gabriela Mirică, câștigător „Tortul anului”:
Tendința anului este blatul cât mai subțire peste care cofetarul poate adăuga straturi de creativitate: creme, jeleuri și fructe proaspete. Prăjitura vedetă la expoziția de la Brașov este o mămăligă. Abia dupa ce gustă, clienții constată că este vorba de un mousse de vanilie.
„Vestita mămăligă are un pandișpan extraordinar de bun cu o cremă delicată de vanilie și combinată, evident, cu vedeta următoare a sezonului, căpșunica”, a spus Dorina Codarin, reprezentanta unei companii de prăjituri.
Clienților le place dulce, dar acum cer să fie dulce-natural, astfel că zahărul este adesea înlocuit de miere, siropuri de fructe sau stevie.
„Am venit cu acest produs care conține extract din stevia, are putere dublă de îndulcire”, a zis Andrei Cazacu, reprezentant laborator de cofetărie.
Pentru un plus de savoare, au apărut pe piață tot felul de arome: noutatea anului – aroma de salam de biscuiți și aroma de cozonac. Adăugate blatului, te duc cu gândul la bucătăria simplă de la țară.
Reprezentanții din industria de profil spun că orietarea spre natural îi avantajează mai ales că la nivel mondial se anunță o creștere cu 20 la sută a prețului zahărului.