Agenții imobiliari vor fi obligați să aibă studii superioare, să susțină cursuri de formare profesională de minimum 1.080 de ore și să plătească anual o asigurare de răspundere profesională pentru a-și mai putea exercita meseria. Piața intermedierilor imobiliare urmează să fie supravegheată de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), care va avea atribuții de suspendare a activității agenților imobiliari și amendare a acestora, potrivit unui proiect analizat de Profit.ro.
Argumentul avansat de legiuitor este că o problemă esențială a pieței serviciilor de intermediere imobiliară în România constă în realizarea „la negru” a veniturilor din această activitate. Cu alte cuvinte, serviciile se prestează fără a exista un contract scris, iar veniturile se plătesc de către client și se încasează de către o serie de furnizori de servicii în numerar, venituri care nu se contabilizează și nu se fiscalizează. Inițiatorii au cerut Senatului să analizeze proiectul în procedură de urgență.
Aceasta nu este prima inițiativă de reglementare a pieței serviciilor de intermediere imobiliară. Un demers similar a fost făcut și în 2020, spre exemplu, însă fără a deveni lege. Proiectul propune înființarea unui Registru Electronic Național al Intermediarilor Imobiliari (RENII), care să fie public și afișat pe pagina de internet a ANCPI, și în care să fie obligați să se înscrie toți agenții imobiliari. Se propune reglementarea distinctă a condițiilor pentru dobândirea calității de agent imobiliar, respectiv de broker imobiliar.
Pentru agentul imobiliar cerința minimă de studii presupune absolvirea unei forme de învățământ secundar superior și realizarea unui curs de calificare, organizat de către un furnizor de formare profesională pentru ocupația de agent imobiliar, cu o durată de cel puțin 1.080 ore de formare profesională inițială, din care cel puțin 360 de ore trebuie să constea în pregătirea teoretică și cel puțin 720 de ore într-o pregătire practică.
Pentru broker imobiliar cerința minimă de studii presupune absolvirea unei forme de învățământ superior licență sau nivel echivalent și realizarea unui curs de specializare, organizat de către un furnizor de formare profesională pentru ocupația de broker imobiliar, cu o durată de cel puțin 180 ore de formare profesională inițială, din care cel puțin 60 de ore trebuie să constea în pregătirea teoretică și cel puțin 120 de ore într-o pregătire practică.
Citiți mai multe despre acest subiect pe profit.ro