Persoanele neasigurate vor avea acces la diverse servicii medicale ce permit confirmarea diagnosticului de afecțiune oncologică, după cum e prevăzut într-un proiect de hotărâre pus în dezbatere publică la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Proiectul de HG de la CNAS, care, de fapt, vizează modificarea și completarea HG nr. 521/2023 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, va permite persoanelor neasigurate să beneficieze de noi servicii medicale, notează avocatnet.ro.
Este vorba, mai exact, de serviciile necesare pentru confirmarea diagnosticului de afecțiune oncologică. Astfel, se reglementează acum un pachet de servicii medicale ce va permite accesul persoanelor neasigurate cu suspiciune de afecțiune oncologică la investigații pentru confirmarea acestui diagnostic.
Acest tip de servicii medicale vor putea fi primite la nivelul asistenței medicale ambulatorii de specialitate pentru specialităţile clinice, la nivelul asistenței medicale ambulatorii de specialitate pentru specialităţile paraclinice și la nivelul asistenţei medicale spitalicești.
Serviciile pentru diagnosticarea cancerului vor putea fi acordate persoanelor neasigurate în plus față de serviciile ce sunt cuprinse în prezent în pachetul minimal de servicii.
Când vine vorba despre asistența medicală primară, medicul de familie va putea elibera persoanelor neasigurate cu suspiciune de afecțiune oncologică bilete de trimitere utilizate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.
„Medicii de familie vor întocmi evidenţe distincte pentru serviciile acordate persoanelor cu afecțiune oncologică, precum și pentru serviciile acordate persoanelor cu suspiciune de afecțiune oncologică şi le vor comunica lunar casei de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală, distinct pentru persoanele asigurate, respectiv neasigurate, iar casele de asigurări de sănătate vor ține distinct evidențele corespunzătoare”, după cum e subliniat în nota de fundamentare a proiectului.
De asemenea, se reglementează acum mai multe servicii de sănătate conexe actului medical de psihooncologie acordate asiguraților cu afecțiuni oncologice, furnizate de psihologi cu formare complementară în psihooncologie, ce pot face obiectul contractelor încheiate de casele de asigurări de sănătate cu medicii care acordă servicii de îngrijiri paliative în ambulatoriu, precum şi cu medicii de specialitate cu următoarele specialităţi clinice/ supraspecializări:
- chirurgie oncologică;
- oncologie medicală;
- hematologie;
- oncologie şi hematologie pediatrică;
- radioterapie.
Lista serviciilor de sănătate conexe actului medical de psihooncologie cuprinde:
- servicii de consultație psihologică;
- servicii de consiliere psihologică;
- servicii de evaluare clinică psihologică;
- servicii de stabilire a planului de intervenție psihologică.
Sursa: avocatnet.ro.