Săptămâna aceasta, comisarii din cadrul Comisariatului Național al Gărzii de Mediu, împreună cu reprezentanți ai Gărzii de Mediu Brașov au derulat un control la cele două depozite de deșeuri considerate neconforme, din zona Triaj, respectiv atât cel unde s-au depus până în 1997 deșeuri menajere, cât și cel unde s-au aruncat deșeuri industriale până la începutul anilor ’90.
După cum ne-a declarat șeful Gărzii de Mediu Brașov, Mircea Paraschiv, controalele s-au derulat în baza hotărârii de infrigement a Comisiei Europene în cazul depozitelor de deșeuri neconforme și au fost aplicate Primăriei Brașov, care le deține, amenzi ce au totalizat 200.000 de lei. Sancțiunile au fost aplicate de către reprezentanții Comisariatului Național al Gărzii de Mediu.
Cele două depozite sunt amplasate în zona Timiș-Triaj, sunt încadrate în clasa b, deșeuri nepericuloase și au o suprafață de 130.000 mp.
Primăria va contesta amenzile
Primăria Brașov ia în calcul contestarea acestor amenzi. „Municipalitatea a fost amendată pentru faptul că nu asigură paza permanentă a depozitului și pentru că reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu au constatat câteva depozitări accidentale de deșeuri în perimetrul rampei. Poliția locală a desfășurat activități de monitorizare, patrulare, supraveghere și pândă cu caracter continuu atât pe timpul zilei cât și pe timp de noapte, ocazie cu care au întocmit 53 de Note de Constatare. Având în vedere condițiile meteo nefavorabile, operatorul de salubrizare nu a putut interveni să îndepărteze acele depozitări”, au transmis oficialii Primăriei Brașov.
Reamintim faptul că Primăria a pierdut în primă instanță procesul cu FIN-ECO pentru închiderea vechii rampe de gunoi din Triaj, iar în cazul celei de deșeuri industriale este în curs de avizare a lucrărilor și derulare a procedurii pentru selecția unui constructor. Din 2000 până în 2023, Primăria Braşov a considerat că este obligaţia operatorului privat al noului depozit ecologic să facă acest lucru şi nu s-a preocupat de închiderea depozitului de deşeuri, însă firma privată a considerat că și-a îndeplinit toate obligațiile. Astfel, anul trecut, Primăria şi-a asumat sarcina de închidere urmând să recupereze ulterior cheltuielile în instanţă într-un proces intentat companiei private. În plus, edilii au acționat în instanță compania Fin-Eco în vederea recuperării banii, dar, în primă instanță, judecătorii Tribunalului Brașov au dat o sentință nefavorabilă municipalității în acest caz.