Ca urmare a publicării articolului „Raportul de mediu pentru o nouă dezvoltare imobiliară în vecinătatea stației de epurare a Brașovului, în dezbatere”, dezvoltatorul ne-a transmis următorul drept la replică, pe care îl publicăm în integralitate și care face referire la modificarea Ordinului Ministerului Sănătății privind „Normele de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 119/2014”, prin Ordinul MS 1257/2023. Conform acestei modificări, nu mai există distanța minimă de 300 de metri ca zonă de protecție sanitară în jurul stațiilor de epurare, însă este inclusă obligativitatea realizării de către cei care vor să deruleze proiecte imobiliare în astfel de zone a unui studiu de impact asupra sănătății populației, pe care dezvoltatorul brașovean l-a realizat și depus la toate instituțiile publice pentru obținerea avizelor. Dezvoltatorul are toate avizele favorabile în vederea întocmirii planurilor urbanistice zonale aferente dezvoltărilor proiectate.
Drept la replică:
„Redacția noastră a fost în eroare la menționarea faptului că există o distanță minimă de 300 de metri față de stația de epurare a Companiei Apa Brașov, aceste date fiind desființate.
Prin prevederile legale în vigoare la momentul publicării articolului, respectiv Ordinul de Ministerului Sănătății nr. 1257/10.04.2024 publicat în M. Of. Nr. 325/19.04.2023 art. 11 din Norme OMS 119/2014, au fost excluse distanțele de 300 metri și instituită obligația de realizare a unui studiu de impact asupra sănătății populației. Dezvoltatorul a realizat aceste studii, favorabile și au fost depuse la toate instituțiile publice pentru obținerea Planurilor Urbanistice Zonale. Dezvoltatorul a obținut aviz favorabil de la Direcția de Sănătate Publică Brașov, singura instituție obligată să se pronunțe în aceste situații care pot afecta sănătatea populației.
Dezvoltatorul a obținut certificate de urbanism de construire și avize de oportunitate favorabile din partea Primăriei Brașov, deși după emitere, această instituție a făcut presiuni și abuzuri către terțe instituții pentru a împiedica dezvoltarea proiectelor.
Conform documentațiilor prezentate redacției, dezvoltatorul deține până la acest moment toate avizele favorabile și a pus la dispoziția Companiei Apa Brașov căile de acces pe terenurile proprietatea acestuia conform legislației”.