
Judecătorii Tribunalului Brașov i-au aplicat primarului Allen Coliban o amendă judiciară de 1.000 de lei. Acesta solicitase judecătorilor „completarea considerentelor şi dispozitivului sentinţei civile nr. 303/15.11.2023” în care Primăria Brașov fusese declarată câștigătoare într-o luptă juridică cu cei de la Aro Palace în ceea ce privește imobilul care găzduiește Restaurantul Cerbul Carpatin, dar judecătorii au considerat că cerința edilului nu este întemeiată. Coliban va trebui să plătească amenda din propriul buzunar, fiind amendat ca șef al instituției care a venit cu solicitări „aberante”.
Anul trecut, după un proces care a durat patru ani, imobilul din Centrul Brașovului a fost retrocedat municipalității.
Imobilul generic denumit „Restaurantul Cerbul Carpatin” face parte integrantă din Casa Negustorilor sau Podul Batusilor ori Casa Hirscher cu este cunoscuta clădirea în comunitatea brașoveană. Imobilul a fost edificat de Apollonia Hirscher, vaduva judelui Brasovului, Lukas Hirscher in perioada cuprinsa intre anii 1541 – 1547, fiind monument de arhitectura al Brasovului.
Persoana emblematica pentru istoria brasoveana, Apollonia Hirscher a fost vaduva judelui Brasovului, Lukas Hirscher, aceasta preluand dupa decesul judelui din 1541, toate afacerile care se intindeau din inima Brasovului pana in Austria si Turcia.
Conducand, cu o mana de fier afacerile lasate in urma de catre judele Brasovului, Apollonia Hirscher devine cea mai bogata femeie din Brasovul medieval, intr-o vreme in care atat latura politica dar si negustoria, erau controlate de barbati.
Apollonia Hirscher a facut parte din Patricianatul Sasesc al vremii si a fost una dintre cele mai interesante femei din istoria Brasovului. A provenit dintr-o familie bogata, iar in acele vremuri oamenii bogati, mai ales sasii care alcatuiau consiliului orasului, aveau mijloacele economice si politice si reuseau sa isi sporeasca averea.
A fost o femeie care si-a depasit conditia, care avea cunostinte despre comert. Faptul ca provenea din Sibiu a ajutat-o, deoarece se stie ca sasii de aici erau mai deschisi la tot ce era nou, iar sasii din Brasov erau mai conservatori. A fost unul dintre ctitorii care au ajutat la dezvoltarea Brasovului, iar meritele ei au fost apreciate de comunitate.
Legenda despre construcția Casei Negustorilor ( actualul complex Cerbul Carpatin)
O legendă spune că, dupa moartea fiicei Apolloniei Hirscher are loc o intamplare care avea sa marcheze in mod definitiv Brasovul medieval, efectele generate de acea intamplare fiind vizibile si in zilele noastre.
Legenda spune că fiica Apolloniei Hirscher s-a imbolnavit de tanara si a murit. Distrusa de durere, mama ei a decis ca fata sa fie imbracata cu cea mai scumpa rochie si cele mai frumoase bijuterii. La cateva zile dupa ce a fost inmormantata, cativa saraci au vrut sa jefuiasca mormantul si sa fure bijuteriile. In momentul in care a fost dezgropata fiica Apolloniei s-a trezit la viata, iar evenimentul a fost privit ca un miracol al vremii. Drept multumire pentru minunea salasluita in viata sa, Apollonia Hirscher care, deja infiintase multe fundatii si donase mare parte din averea sa comunitatii brasovene, hotaraste ca in semn de multumire sa edifice o constructie marcanta care a primit denumirea de Casa Negustorilor. Denumita initial Casa Negustorilor, aceasta a purtat, de-a lungul vremurilor denumiri diferite precum Podul Batusilor sau Casa Hirscher.
Cladirea ocupa primul loc intre constructiile civile ale Brasovului din secolul al XVI-lea, avand lungimea de 67,40 metri si fiind alcatuita din doua pavilioane separate printr-o curte interioara, unite la extremitatile frontale. Stalpii de piatra, amintind stilul Renasterii, arcadele de la parter si cele de la etaj, acoperisul abrupt acoperit cu tigla rosie, coborat pana sub limita superioara a zidurilor, dau constructiei un aspect, care, desi compact, este foarte masiv si bine intarit.
Intrarea arcuita, pastrata in forma initiala, reprezinta principala intrare a cladirii. Vestigiile unor vechi ziduri amintesc configuratia din trecut a pavilionului, cu doua birouri si doua magazii mari, destinate probabil oficiului vamal. Pivnita spatioasa, cu bolti largi si masive, era compartimentata in partea dinspre piața, potrivit structurii incaperilor de la parter. O parte din pivnița era insa special amenajata pentru pastrarea vinurilor.
Puternicul incendiu de la 1689, precum și cele ulterioare, afecteaza și Casa Negustorilor, astfel ca in perioada 1759 – 1847 au loc transformari arhitecturale radicale care aduc construcția in forma ei actuala. In perioada medievala aici era principalul loc de intalnire al breslelelor de mestesugari, era un fel de piata acoperita principala a orasului, reprezentand totodata locul de desfacere a marfurilor executate de diferite bresle, in special a cizmarilor si cojocarilor.
Inca de la momentul edificarii, cladirea a fost destinata brasovenilor, Apollonia nelocuind in aceasta. Cladirea a fost facuta dupa un model Italian si permitea intrarea carutelor cu marfuri, care apoi erau descarcate in interior. Practic tot ce avea nevoie o comunitate in materie de marfuri se gasea la Casa Negustorilor.
Ulterior, impozanta cladire primeste denumirea de Podul Batusilor. In acea vreme, toate locurile in care cojocarii și cizmarii iși vindeau produsele purtau denumirea de poduri. In acest loc obișnuiau sa iși aduca marfurile pantofarii sau batușii, de aceea cladirea a primit denumirea de Podul Batușilor. Batusii erau micii negustori ai vremii care se ocupau de comertul cu amanuntul.
In acest fel construcția s-a bucurat de un puternic renume și, de asemenea, a reflectat și puternicul rol comercial al Brașovului. Cu timpul, breslele și toate aceste tipuri de centre de vanzare incep sa dispara, iar astfel Podul Batușilor iși incheie funcționalitatea sa tradiționala.
Proprietate a Brașovului în 1939, naționalizată de comuniști și transformată în complex de restaurante
Conform procesului verbal din data de 12.08.1939 despre constatarea si identificarea imobilului proprietatea Municipiului Brasov avand nr top 5244 compus dintr-un singur corp de casa cu o curte la mijloc, casa avea urmatoarea structura:
. subsolul compus din: un bar restaurant, 2 wc-uri, o magazine pentru artiste, un antreu, doua incaperi la restaurant, o bucatarie, inca doua wc-uri, o camara, o spalatorie, o pivnita foarte mare, trei pivnite mai mici.
b. parterul cu 10 pravalii/cartea rom cu una magazie, 1 magazie, fierarie A. Barbu si I. Caciula, Hohr cu o magazine, drogherie D. Rus SU, macelarie, Beldinescu, macelarie Zeidner, cu o mica incapere sub scara, manufactura Revesz, pravalie de cafea sultan, macelaria Konya cu doua camari, macelaria Stanpf cu o mica incapere in dos, 1 pravalie pentru fructe (Mendelovits), o locuinta cu doua incaperi, un antreu, un wc, 1 magazie, una pivnita si o hala de carne.
c. etaj 1: serviciul sanitar cu doua antreuri cu un coridor, 6 incaperi, o magazine, 3 wc-uri si 3 pisoare. Policlinica cu un antreu, doua coridoare, 11 incaperi, doua camera de locuit, 3 camere de asteptare, o magazine, doua wc-uri si doua pisoare. Societatea Principele Mircea cu 3 incaperi si un antreu, o hala mare a societatii cizmarilor. Suprafata terenului era de 1475 mp iar suprafata construita era de 1283 mp.
In perioada 1960 – 1963, monumentul istoric cunoaste o transformare radicala, primind numele de Cerbul Carpatin. Noul complex oferea clienților sai mai multe spații, printre care: sali de restaurant, sali de protocol, o crama, un bar de zi, o cofetarie și doua terase.
Imobilul denumit Cerbul Carpatin este monument istoric find inscris in Lista Monumentelor Istorice din judetul Brasov avand codul BV-II-m-A-11573.