De la pasiune, la afacere nu este un drum prea ușor, însă pentru Grigoraș și Viorel, Pălincăria Transilvania a devenit un proiect de suflet care s-a dezvoltat de la un an la altul și care a fost apreciat și medaliat la nivel internațional.
Două familii râșnovene, Guiman și Asan-Mic, au pus în 2014 bazele unei afaceri născută din pasiune, Pălincăria Transilvania. Au plecat de la o producţie de câteva sute de litri pe an și au ajuns acum la 6.000 – 7.000 de litri.
Grigoraș Guiman ne-a povestit că afacerea s-a născut practic din pasiunea de a bea o pălincă de calitate, aromată, și dat fiind faptul că în copilărie crescuse cu cazanul în gospodărie, la Câmpulung, a decis ca împreună cu bunul său prieten Virgil să transforme pasiunea în afacere.
Să bei, dar și să te răsfeți cu aroma fructului
Au început de la zero, de la un teren gol pe care l-au cumpărat și pe care au amenajat întreaga „pălincărie”: de la zonele unde se depozitează fructele la macerat, la beciul unde „licoarea” se ține pentru maturare în butoaie de stejar și finalizând cu magazinul de prezentare și desfacere. „Pălinca este un produs tradițional înregistrat la nivelul Uniunii Europene, deși în spațiul public se vorbește prea puțin de acest lucru. Pentru a corespunde acestor cerințe, este necesar ca pălinca să aibă cel puțin 40 de grade și să fie produsă în zona colinară a Transilvaniei. Standardul nostru este de 45 de grade, deoarece, dacă este prea tare se pierde practic aroma, dar să fie mai tare decât băuturile spirtoase pe care le găsim pe piață, cum ar fi whisky-ul, și, în același timp, să te poată răsfăța cu aroma fructului. Dacă tăria e prea mare, devine doar un alcool care doar te arde pe gât și în stomac când îl bei și nu mai simți plăcerea gustului. Rețeta noastră este cea tradițională pentru pălincă: distilăm de două ori și, întotdeauna, primii litri de alcool ce ies din fierberea fructelor îi aruncăm, deoarece acela nu este un alcool bun și ar strica întreaga pălincă”, ne-a destăinuit râșnoveanul.
Din 2014 și până astăzi, cei doi utilizează același alambic, iar odată cu dezvoltarea afacerii au cooptat lângă ei și alți trei râșnoveni cu care lucrează cot la cot, astfel încât Pălincăria Transilvania să ducă numele Râșnovului în toate colțurile țării, dar mai ales peste hotare. Anul acesta, antreprenorii au în plan să achiziționeze un nou alambic, de o capacitate mai mare, însă, niciodată nu vor trece la producția industrială, deoarece sunt de părere că s-ar pierde întreaga calitate a produsului. „Acest alambic este luat din Austria, este din cupru în întregime. Noi în țară nu avem așa ceva. Austriecii au păstrat din tată în fiu tradiția de a fabrica astfel de echipamente pentru distilarea alcoolului și cred că sunt cele mai bune de pe piață”, a explicat râșnoveanul.
Distileria râșnoveană funcționează pe tot parcursul anului, ținând cont că procesul de fermentare este de durată. În prezent, s-a ajuns la 14 tipuri de fructe care sunt transformate în alcool. „De exemplu, acum, avem la fermentat gutui. Apoi, în vară, trecem la cireșe, caise și, desigur, mere și pere pe care le putem face pe o perioadă mai lungă din an. Ne aprovizionăm cu fructe din întreaga țară, avem și livezi proprii în zona Câmpulung, însă anumite tipuri de fructe nu se găsesc în zona montană și de aceea cumpărăm. Avantajul în acest caz este și că poți alege să cumperi ceea ce îți place”, a punctat Grigoraș.
O pălincă premiată pe plan internațional
Pălinca râșnovenilor care a fost apreciată cel mai mult la nivel internațional este cea de gutui, care a fost medaliată la una dintre cele mai prestigioase și relevante competiții de băuturi spirtoase din lume, London Spirits Competition din Anglia. În plus, cei doi antreprenori au obținut zeci de medalii și la competițiile de profil din Ungaria. „În Ungaria, este o școală de somelieri pe partea de distilare care organizează astfel de competiții și unde am participat anual cu produsele noastre. Acolo poți gusta din sortimentele altora și afla anumite lucruri despre procesul de producție. Am fost foarte mulțumit când i-am văzut pe alții gustând din pălinca noastră și apreciind-o. La Londra, urmează să fie un nou concurs la sfârșit de martie, început de aprilie. Am trimis din nou mostre și sperăm să fim din nou pe podium. De această dată, am decis să concurăm cu o pălincă din pere și cu sortimentul «Transilvania», care este un mix de fructe”, a spus Grigoraș Guiman.
Pe lângă magazinul de desfacere din Râșnov, pălinca din orașul nostru ajunge într-o serie de restaurante și pensiuni din Râșnov, Bran, Poiana Brașov, dar și în duty-free-ul din Aeroportul Otopeni, care este și cel mai mare client, precum și în multe băcănii din întreaga țară. „La magazinul de prezentare organizăm și degustări pentru grupurile de turiști care vin la pensiunile din zonă sau turiștii străini care sunt în tranzit. Le facem un tur ghidat, le prezentăm procesul de producție. Majoritatea turiștilor străini nu știu ce este de fapt pălincă, dar constată că este o băutură extrem de bună, care e totodată, mai tare decât băuturile cu care băutorii de spirtoase sunt obișnuiți, care au până în 40 grade”, a constatat râșnoveanul.
Un cost de producție ridicat
Costul de producție nu este deloc mic, iar taxele și accizele au crescut foarte mult în ultimii ani. „Pălinca în sine este un produs scump, deoarece depinde și de randamentul fructului. De exemplu, gutuia are randament mic, este un fruct tare, uscat, dar merită. Taxele sunt destul de mari, acciza este de peste 40 de lei pe litrul de alcool și se plătește la fiecare sticlă vândută. De altfel, și sticla în sine are un preț de 10 lei, la care se mai adaugă și costul dopului 3-4 lei, deoarece și acesta este unul special, astfel încât pălinca să se poată păstra în condiții optime. Totodată, înainte de comercializare, pălinca necesită analize speciale cu privire la conținutul de metale grele sau de metanol. Abia când este certificată că este bună pentru consum o putem îmbutelia. Totodată, pe lângă etapa de macerare a fructelor este și etapa de maturare a pălincii în sine. Adică nu o faci astăzi și o vinzi mâine. O ținem minimum 6 luni la maturat în butoaie de stejar și astfel capătă și diverse arome din lemn”, ne-a spus Grigoraș.
Totodată, ținând cont că există interes din partea râșnovenilor de a-și prelucra fructele la „pălincărie”, cei doi au în plan ca de anul viitor să le ofere șansa să își poată prepara propria licoare în conformitate cu toate standardele. „Așa credem că îi putem învăța și pe alții să distileze corect, să obțină o pălincă de calitate”, a precizat râșnoveanul.
O pălincă peste așteptările multora
Grigoraș Guiman speră ca pălinca pe care o produce în Râșnov să fie un produs care să se găsească în meniul cât mai multor restaurante. „De câte ori merg la restaurant, comand și câte o pălincă, dar de multe ori am primit o băutură proastă calitate. De aceea am tras concluzia că lumea evită să cumpere pălincă în astfel de locații, deoarece nu știe ce primește. Sperăm ca pe viitor pălinca noastră să apară în cât mai multe meniuri, iar clienții să comande fără frică. La început, am întâmpinat reticență din partea proprietarilor de restaurante chiar din zona noastră, dar o dată ce au gustat, au renunțat la marii furnizori de pe piață, deoarece au constatat că este o pălincă cu adevărat deosebită. Chiar am asistat la un episod, când eram cu familia într-un restaurant, iar un grup de lângă noi a comandat pălincă de-a noastră. Am văzut reacția, că le-a plăcut și a fost peste așteptările lor. Tocmai de aceea, nu poți crește volumul de producție, dacă vrei să menții și calitatea. De aceea, chiar dacă vom achiziționa un nou alambic, nu vom trece cu mult peste pragul actual de producție, deoarece vrem să producem în continuare o pălincă de excepție, care să facă cinste României”, a subliniat Grigoraș Guiman.