Leganda urbană conform căreia ar trebui să bagi smartphone-ul ud în orez pentru a-l usca este doar atât, o legendă. Există modalități care chiar funcționează în astfel de situații, scrie USA Today.
Timp de ani de zile, mulți au crezut că dacă pun un telefon mobil umed într-o pungă sau într-un bol cu orez, acesta va ajuta la aspirarea umidității. Experții în tehnologie au respins acest lucru ca fiind un mit urban.
Gigantul tehnologic Apple anunță că nu ar trebui să vă puneți iPhone-ul ud într-o pungă de orez. „Dacă faceți acest lucru, particulele mici de orez ar putea să vă deterioreze iPhone-ul”, se arată pe site-ul de asistență recent actualizat al companiei. Anunțul vine în același timp cu lansarea unei noi funcții de detectare a lichidelor: „Dacă iPhone-ul dumneavoastră se udă, o nouă funcție trimite o alertă care vă avertizează că telefonul este ud și că ar trebui să așteptați să îl încărcați”.
Iată ce sugerează Apple să faci dacă primești o alertă de detectare a unui lichid în iPhone:
- Pentru a ajuta la îndepărtarea excesului de lichid și la uscarea iPhone-ului, bate-l ușor de mână, cu conectorul în jos. Lasă-l apoi într-o zonă uscată, cu un anumit flux de aer.
- După minim 30 de minute, încearcă să îți încarci iPhone-ul.
- Dacă alerta apare din nou, lasa iPhone-ul într-o zonă uscată și cu un flux de aer, deoarece ar putea dura o zi pentru a se usca complet; în acest timp, poți încerca să îl încarci din nou.
- Sfat: nu te încrede în orez:
Nu doar Apple sfătuiește împotriva tehnicii de uscare cu orez. În cazul în care un dispozitiv se udă, Samsung recomandă:
- Oprește dispozitivul și scoate bateria, dacă este posibil, spune gigantul electronic pe site-ul său de asistență.
- Șterge orice umezeală de pe exterior, de pe mufa pentru căști și de pe portul de încărcare, eventual folosind un tampon sau un ghemotoc de vată.
- Dacă dispozitivul s-a udat din cauza apei de mare, a apei clorurate sau a băuturilor, este chiar indicat să îl înmoi în apă curată. (Mai multe detalii, pe Samsung.com).
- Apoi, se recomandă uscarea la aer pentru dispozitivele îmbibate cu apă. Pune dispozitivul să se usuce într-o zonă bine ventilată sau la umbră, cu aer rece (de la un ventilator). Nu încerca să îl usuci rapid cu un uscător de păr sau cu aer cald. După uscarea la aer, Samsung recomandă să duci dispozitivul la un centru de service.
O companie de asigurări și reparații tehnice are, de asemenea, sfaturi de „prim ajutor” pentru cazul în care ați scăpat telefonul în apă:
- Odată ce ai scos dispozitivul din lichid, oprește-l și lasă-l oprit.
- Îndepărtează carcasa de protecție, dacă există una, și scoate bateria, cartela SIM și cardul microSD (dacă ai unul).
- Usucă-ți telefonul cu o cârpă sau un șervețel.
- Dacă dispozitivul a fost scufundat, poți încerca să aspiri ușor în jurul pliurilor și deschiderilor sale.
- Păstrează telefonul într-un loc răcoros și uscat.
- Și nu pune dispozitivul în orez. Dacă se întâmplă să ai pachete de silicagel care vin la pachet cu produse noi, pune-le împreună cu dispozitivul într-o pungă de plastic sigilată timp de 24-48 de ore.
- După ce dispozitivul s-a uscat, încearcă să îl pornești. Dacă nu pornește imediat, pune-l din nou la încărcat și mai încearcă
Un comentariu
Cred ca acest continut este de acum 350 de ani de cand Samsung facea S4 „Oprește dispozitivul și scoate bateria” ?!
Nici un device de zi nu mai are baterie detasabila .