Gradul de îndatorare al municipiului scăzuse la începutul lui 2023 la 1,01%, însă a crescut la 1,56% la data de 31 decembrie 2023, potrivit unui raport public al Primăriei Brașov.
Ținând cont că nu s-a reușit ducerea la bun sfârșit a unor proiecte finanțate din bani europeni până la final de 2023, când era termenul limită stabilit pentru implementarea proiectelor finanțate prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, investițiile restante trebuie să continue acum cu bani din „buzunarul” brașovenilor, respectiv de la bugetul local. La acestea se adaugă și alte investiții nou început, care sunt finanțate integral de la bugetul local sau au nevoie de cofinanțare.
O nouă cerere de 150 de milioane de lei, pusă pe masa consilierilor locali
O soluție găsită de actuala administrație pentru a achita lucrările de finalizare pentru proiecte precum parcare de tip park&ride din Bartolomeu, garajul RATBV, traseele pentru bicicliști, terminalul de autobuze de la Gară sau sistemul de management și monitorizare a traficului, (pentru care fostul primar George Scripcaru semnase contracte de finanțare din fonduri europene nerambursabile în anii 2019 și 2020), dar și a unor proiecte noi (grădinițe Noua, Avantgarden, skate parc Fartec, închiderea vechilor depozite de deșeuri din Triaj) a fost aceea de a accesa împrumuturi de la bănci. Acestea vor duce și la creșterea gradului de îndatorare al municipiului.
Astfel, după ce Consiliul Local a aprobat în august 2023 contractarea unui împrumut de 100 de milioane de lei, în ședința de astăzi a Consiliului Local Brașov ar urma să fie dezbătut un proiect ce vizează contractarea unui nou împrumut, de această dată de 150 de milioane de lei, pe 15 ani. „Gradul de îndatorare al Municipiului Braşov pe anul 2023 este de 1,56 %, dintr-un maxim de 30% prevăzut de art. 63 alin.(4) din Legea 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare. În vederea finalizării proiectelor de investiții publice de interes local a căror indicatori tehnicoeconomici au fost actualizați și majorați mult peste posibilitățile de finanțare din bugetul local al Municipiului Brașov, se impune cotractarea unui împrumut intern rambursabil, garantat cu veniturile proprii ale municipiului”, se precizează în raportul de specialitate ce stă la baza proiectului de hotărâre.
Dobândă mult mai mare
Din nefericire, dobânda pentru creditul luat anul trecut de la BRD este una păguboasă, dacă comparăm cu creditul luat de vechea administrație în 2007 și care ar urma să fie închis curând. Practic, în 2007, se obținuse o dobândă de 0,20% + ROBOR 6M pe an, iar în cazul creditului luat în august de la BRD dobânda este de 0,65% + ROBOR 6M. Creditul de 100 de milioane de lei la BRD ar urma să fie rambursat în 15 ani, cu o perioadă de grație de 18 luni. Până la finele anului trecut nu fuseseră încă făcute trageri, însă banii ar urma să fie utilizați pentru finanțarea lucrărilor la parcarea de tip park & ride din Bartolomeu și la noul garaj RATBV.
În ceea ce privește creditul contractat de administrația condusă de George Scripcaru în 2007, potrivit situației prezentată de Primăria Brașov la final de 2023, din cele 101.367.000 de lei, până la 31 decembrie 2023 fuseseră efectuate rambursări de credite în cuantum de 82.105.527,53 lei.
2 comentarii
Rahatii ăștia nici nu știu să cheltuie banii. le rămân bani de la o execuție bugetară la alta. În schimb iau credite ca să plătim noi dobânzi uriașe. Probabil că au și ei comisionul lor.
Împrumutați la cat mai multi bani dle Coliban ca banii cu dobânzi astronomice ajuta băncile sa faca profituri pe masura si in viitor taxele si impozitele vor crește pe măsură imprumuturilor facute de O conducere incompetenta. Banii nerambursabilă de la UE nu sunt buni.Este exact ce au oamenii nevoie,dobanzi astronomice.Unde mai punem ca impozitele si taxele tot cresc dar schimbari in oras nu se vad.Cum spunea Caragiale dle primar”sa platim dar sa vedem si noi pe ce dam banii dom’le „