Cea mai bună procedură pentru investigarea cauzelor infertilității la femei este histeroscopia. Procedura este minim invazivă și nu necesită incizii. Ea permite o examinare directă și rapidă a canalului cervical, a deschiderilor trompelor uterine și a spațiului interior al uterului.
Histeroscopia este indicată în general femeilor care au tulburări de sângerare uterină, anomalii uterine, infertilitate. Atât cea diagnostică cât și cea intervențională ce necesită distensie uterină sunt metode care ajută la vizualizarea în mod optim a cavității uterine.
Conform studiilor cercetătorilor, prin histeroscopie au fost depistate anomalii majore ale cavității uterine la femeile care doar căutau la clinici un tratament pentru infertilitate. De asemenea, studiile cercetătorilor au arătat și faptul că rata sarcinii se poate îmbunătăți după îndepărtarea histeroscopică a anomaliei la o femeie. Cercetătorii au spus că îndepărtarea histeroscopică a polipilor endometriali, a fibroamelor și a aderențelor intrauterine ajută la îmbunătățirea sănătății femeilor. Aceste probleme sunt depistate frecvent la femeile infertile și se pot depista în mod eficient prin această metodă ginecologică minim invazivă.
Conform experților și datelor statistice:
– Histeroscopia oferă avantaje diagnostice și terapeutice mai mari comparativ cu alte metode de screening
– Histeroscopia este utilizată tot mai mult în clinicile profesionale de reproducere asistată, dar și în spitale în ambulatoriu
– Histeroscopia terapeutică sau intervențională poate crește ratele de sarcină la femei, în urma concepției asistate
– Histeroscopia este folosită și în tratamentul patologiilor intracavitare.
Datele clinice arată că majoritatea femeilor care au urmat proceduri de histeroscopie au primit un diagnostic. Ele au fost de acord să discute apoi despre analgezice, tratamente, în scopul de a-și îmbunătăți starea de sănătate. Unele dintre ele au spus că au simțit anxietate în timpul procedurii aplicate și că apoi au aflat că suferă de anumite patologii endometriale sau ale cavității uterine.
Medicii apreciază siguranța și eficiența histeroscopiei, ea fiind aplicată în ambulatoriu la femeile care vor o diagnosticare a sângerărilor vaginale anormale, o evaluare a infertilității sau o depistare a cancerului endometrial.
Citiți mai multe pe realitatea.net.