Actualele plafoane maxime de preț final la energie electrică pentru populație impuse prin lege, de 0,68, 0,8 și 1,3 lei/kWh, în funcție de consum, sunt valabile până la 31 martie 2025 și nu se știe deocamdată cum va fi reglementată piața după data respectivă. Ofertele de contracte ale principalilor furnizori destinate clienților casnici prevăd însă, în cele mai multe cazuri, și informații, mai detaliate sau mai seci, despre ce s-ar întâmpla teoretic cu prețul final facturat și cu principala sa componentă, cea a energiei active, în situația în care plafoanele legale din momentul de față ar fi eliminate, relevă datele analizate de Profit.ro.
De exemplu, liderul pieței concurențiale, Hidroelectrica (cotă de 15,68% în noiembrie 2023), nu dă niciun detaliu în această privință în oferta sa actuală, despre care spune numai că „are aplicabilitate pe perioada aplicării prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 27/2022″, adică cât timp sunt în vigoare plafoanele. Într-o ofertă anterioară, însă, retrasă ulterior ca reprezentând o „eroare″, cel mai mare producător din România preciza că „de la momentul încetarii aplicării prevederilor legislației privind plafonarea (OUG nr. 27/2022 – n.r.), prețul contractului va fi: prețul de furnizare, stabilit prin utilizarea pentru componenta de achiziție a energiei electrice a mediei aritmetice lunare a prețurilor zilnice realizate pe PZU OPCOM în luna de consum +0,073 lei/kWh″.
Al doilea jucător din piață, Electrica Furnizare (cotă de 10,25%), spune în ofertă doar că „în cazul în care (…) Ordonanța de Urgență nr. 27/2022 va fi abrogată ori va înceta să producă efecte în orice alt mod, Electrica Furnizare SA urmează să vă notifice în legătură cu noul preț de contract, în conformitate cu dispozițiile legale în materie în vigoare″.
În oferta sa, E.ON Energie, cu cotă de piață de 6,62%, menționeză că ″dacă (…) schema de sprijin instituită de OUG 27/2022 nu mai este aplicabilă inclusiv datorită aplicării unor acte normative cu prevederi contrare sau OUG 27/2022 iese din vigoare sau este abrogate, vom avea dreptul să aplicăm (…) un preț al energiei electrice (inclusiv TG) corespunzător condițiilor de piață concurențială, care în momentul de față ar avea valoarea de 0,615 lei/kWh″. Engie (4,85% din piața concurențială) nu spune decât că ″prețul de furnizare al acestei oferte este variabil, în funcție de consumul tău lunar, fiind plafonat în conformitate cu prevederile OUG nr. 27/2022, care se poate modifica, actualiza de drept ori de câte ori intervine o modificare a legislației referitoare la plafonarea prețurilor, inclusiv a OUG 27/2022, cu privire la care clientul va fi informat″.
De cealaltă parte, la Getica 95 Com, furnizor cu cotă de 3,55% din piața concurențială, oferta prevede că, în situația eliminării plafoanelor, prețul energiei active, fără niciun fel de tarife și taxe, va fi de nu mai puțin de 7 lei/kWh, de peste 15 ori mai mare decât cotația angro reglementată de vânzare impusă în prezent principalilor producători prin mecanismul de achiziție centralizată (MACEE), de 0,45 lei/kWh (450 lei/MWh).
O ieșire etapizată din schema de plafonare
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat recent că se are în vedere păstrarea schemei de plafonare a prețurilor din energie până în martie 2025, așa cum prevede legislația în vigoare, și că întregul lanț logistic al industriei de profil își dorește o etapizare a măsurilor de ieșire din această schemă.