Pentru a-și da girul în vederea autorizării lucrărilor de închidere a celei de-a treia celule a rampei de gunoi a Brașovului, Agenția pentru Protecția Mediului Brașov i-a cerut administratorului și proiectantului o serie de noi clarificări. Astfel, aceștia au trebuit să le prezinte detaliat specialiștilor de Mediu cum va fi amenajat sistemul de impermeabilizare.
În plus, administratorii rampei au trebuit să explice și de ce cantitatea de gunoi depusă în această celulă a fost mai mare decât cea autorizată. Astfel, potrivit documentațiilor înregistrate la APM, în această celulă erau autorizate pentru depozitare 955.245 mc de deșeuri, 764.196 tone, dar capacitatea estimată depozitată la final a fost de 1.098.898 tone. Astfel, administratorii rampei au explicat că în conformitate cu normativele prevăzute prin lege, densitatea de compactare a deșeurilor în celule trebuie să fie de minimum 0,8 tone/mc și de aceea în momentul autorizării a fost estimată o cantiate de aproximativ 764.000 de tone. Potrivit precizărilor administratorului Fin-Eco, deșeurile menajere depozitate în cea de-a treia celulă au fost însă compactate la o densitate de 1,18 tone/mc rezultând astfel o cantitate depozitată de 1.098.898 tone, fără însă să depășească volumul de 955.245 mc autorizat și fără să fie încălcate prevederile legale. În plus, a fost prezentată și modalitatea de calcul a volumelor de deșeuri depozitate.
Operatorul rampei de deșeuri a Brașovului, compania Fin – Eco, a început de anul trecut demersurile birocratice pentru a demara lucrările de închidere a celei de-a treia celule în care a fost sistată depozitarea ca urmare a atingerii gradului de umplere. Lucrările de închidere ar urma să se deruleze pe o suprafață de 21.827 mp și investiția în impermeabilizare va fi de 11.138.188,12 lei cu TVA.