Studiul de fezabilitate aferent modernizării Pieței Sfatului a fost predat Primăriei de către proiectant în luna decembrie a anului trecut, iar în prezent sunt în curs de analiză indicatorii tehnico-economici, care ar urma să fie supuși aprobării Consiliului Local. Arhiterctul-șef al municipiului, Dragoș Oprea, a precizat că odată aprobate costurile de către deliberativul local, ar urma etapa de autorizare și apoi lansarea licitației pentru proiectare și execuție.
Un element care a stârnit dispute în acest proiect a fost cel al actualei fântâni arteziene. După cum a adăugat arhitectul-șef, elementele de design propuse prin soluția de modernizare selectată în urma concursului internațional derulat cu acest scop vor rămâne la decizia proiectantului final.
Conceptul gândit de firma de proiectare câștigătoare, Starh – Arhitectura, Construcții, Design SRL, se axează pe deschiderea Pieței Sfatului și readucerea ei la funcțiunea inițială, de loc de întâlnire al oamenilor, în care ei să își petreacă timpul liber, să discute, să se relaxeze în jurul noii fântâni arteziene care va fi amenajată lângă Casa Sfatului sau pe mobilierul urban construit în piață. Pe de altă parte, viziunea arhitecților este de a reda Casei Sfatului importanța cuvenită în piață. Casa Sfatului va redeveni un element activ în viața acestei piețe, proiectantul propunând o serie de intervenții în jurul acestui monument istoric, astfel încât fostul sediu al conducerii orașului să redevină centrul de greutate al zonei.
Edilii estimează că lucrările propriu-zise de reamenajare se vor finaliza pe parcursul a doi ani, iar Primăria Brașov rezervase în bugetul anul trecut peste 22 de milioane de lei pentru această investiție.
Problema juridică din jurul Bisericii Negre
Mai avansat din anumite puncte de vedere este proiectul de reabilitare a curții Bisericii Negre, și acesta luat în discuție de mai mulți ani. Dragoș Oprea a precizat că autorizația de construire ar urma să fie emisă în cursul acestei săptămâni. Acest lucru nu înseamnă că vor și începe lucrările, deoarece trebuie depășită o problemă juridică. „Lucrările ar urma să fie finanțate din bugetul municipiului, dar lucrăm la formula juridică în ceea ce privește intervenția asupra terenului, care este al Bisericii Evanghelice, ori printr-un contract de concesiune, ori un contract de superficie. A existat un parteneriat încheiat acum mai mulți ani între Primărie și Biserică, dar nu mai este valabil”, a explicat arhitectul-șef.
Un comentariu
Stați liniștiți, nu se va întâmpla nimic cu cele două obiective…. Poate, dacă se schimbă administrația, să vedem că orașul ăsta are parte de mai multă atenție. Acum are parte doar de bune intenții, studii de fezabilitate, consultări publice fără sfârșit și tot felul de găselnițe care denotă neputință și nepricepere. Păcat!