Rectorul reales al Universității Transilvania din Brașov, Ioan Abrudan, susține că principalul lui obiectiv pentru un nou mandat este acela de a duce Universitatea în top 5 din România. Ales în urmă cu 12 ani pentru prima dată în funcția de rector, Abrudan a fost reales rector miercuri, 31 ianuarie, pentru un al 4-lea mandat.
„Tot proiectul meu de management se subscrie unui obiectiv clar: acela de a ajunge în top 5 universități românești și de a fi pe deplin integrați în spațiul european al învățământului superior. La ora actuală noi avem în fața UnitBv doar universități din Cluj și din București. Dacă am ajuns de pe locul 15 pe locul 6 în acești 12 ani (n.r de când e rector), saltul este foarte mare, este universitatea cu cel mai mare salt în clasamentul național, respectiv în clasamentele internaționale. De aici încolo va fi din ce în ce mai greu, să ajungi de pe 6 pe 5, pe 4, pe 3. Pentru a atinge acest obiectiv, avem nevoie de performanță. Performanța nu poți să o faci fără oameni buni, de calitate. Iar oamenii de calitate, raportat la performanța academică a acestora, nu poți să-i ai în Universitate decât cu bani, cu salarii decente și cu recompense decente. De aceea noi avem un sistem de salarizare diferențiat în funcție de performanță”, a declarat Ioan Abrudan la Interviurile BizBrașov „Vorbe sau Fapte cu Ovidiu Văcaru”.
Sistemul de salarizare de la Unit Bv este unic în mediul academic românesc. Pe lângă salariul de bază, orice cadru didactic care publică articole sau participă la proiecte primește bani în plus, astfel încât performanța este motivată.
Care-i salariul Rectorului UnitBv
„ Mulți s-au legat de salariul rectorului. Da, salariul rectorului este mare dar și responsabilitatea este mare. Salariul net al rectorului este de 30.600 net pe lună. Aproximativ 6.000 de euro. Vreau să vă spun că, în acest an, pe acest indicator de performanță care este unic în universitățile din România, începând cu ianuarie, avem un coleg, care este tânăr și ia 6.000 de euro doar din publicații. e o excepție, e adevărat. Noi, pentru fiecare articol scris dăm o creștere de 600 de lei brut/lună, timp de un an. În fiecare an, în ianuarie,analizăm situația de pe anul precedent și pentru fiecare cadru didactic stabilim cu cât îi crește salariul, în funcție de numărul de articole publicate, în funcție de proiecte, plus o evaluare a profesorului făcută de studenți”, a spus rectorul la Interviurile BizBrașov „Vorbe sau Fapte cu Ovidiu Văcaru”.
Mai multe subiecte legate de studenți, profesori sau masa de 23.000 de alegători de la UnitBv, în Interviurile BizBrașov „Vorbe sau Fapte cu Ovidiu Văcaru”, în continuarea acestui articol.
Un comentariu
Ca să ajungă pe acele locuri prima data cred că ar putea începe prin a testa psihologic cadrele didactice și prin a le înscrie la cursuri de gramatica limbii române, comunicare și competențe online.