Inflația atrage după sine o serie de scumpiri pentru toate bunurile și serviciile, iar de o astfel de indexare nu au scăpat nici unele componente ale tarifului de salubrizare. Astfel, după ce taxa de depozitare la rampa administrată de FIN-ECO, dar și cea pentru economia circulară (ce ajunge în bugetul de stat pentru Mediu) au crescut la începutul anului, și tarifele finale ale operatorilor de salubrizare se vor majora raportat la aceste taxe.
Un pas birocratic vizează aprobarea modificărilor de tarif și de către Consiliul Local, care nu poate interveni însă asupra cuantumului celor două componente din taxa finală plătită.
În acest context, nu doar tarifele pentru serviciile prestate pe domeniul public ar urma să fie mai mari pe factura din luna ianuarie, ci și taxa plătită de brașoveni pentru colectarea gunoiului menajer. Astfel, brașovenii ar urma să plătească un tarif total de 26,52 lei/persoană (cu TVA), respectiv 22,29 lei fără TVA pentru colectarea deșeurilor. Componentele ce vizează depozitarea la groapa de gunoi și taxa pentru economia circulară sunt calculate de la 1 ianuarie 2024 la 5,36 lei fără TVA, respectiv 4,12 lei fără TVA de persoană, față de 5,16 lei fără TVA și 2,06 lei fără TVA. Celelalte componente ale tarifului final și care sunt încasate de fapt de firmele care ridică gunoiul (tarif colectare, transport deșeuri reziduale și tarif colectare și transport deșeuri reciclabile) vor rămâne la același cuantum ca și până acum.
În prezent, tariful total pentru colectare, transport și depozitare este de aproape 21 lei/persoană cu TVA (17,42 lei fără TVA). Totodată, în cazul firmelor, tariful pentru aceste servicii va crește de la 175,77 lei fără TVA, la 262,30 lei fără TVA.
De cealaltă parte, Primăria Brașov ar urma să plătească în funcție de zonă, între 191,82 lei fără TVA și 204,11 lei fără TVA pentru fiecare metru cub de deșeuri stradale colectate.
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ISO Mediu (ADI ISO Mediu) Brașov a atribuit la începutul lunii aprilie 2022 contractul de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare pentru activitatea de eliminare prin depozitare a deșeurilor către SC Fin-Eco SA. Contractul, în baza căruia primăriile membre ale ADI ISO Mediu Brașov vor putea depune deșeurile la depozitul ecologic regional din Brașov, are o valabilitate de 5 ani.