Pe lista de noi parcuri propuse a fi amenajate în municipiul Brașov se numără cel proiectat lângă Cetățuia Brașovului, precum și cel de pe strada Lânii (vizavi de sediul Serviciului de Protecție a Plantelor), unde Primăria deține un teren de 31.080 de m.p. În vederea derulării amenajărilor, edilii au întocmit studiile de fezabilitate aferente celor două investiții, iar indicatorii tehnico – economici rezultați din acestea ar urma să fie supuși aprobării plenului Consiliului Local din această săptămână.
Astfel, în cazul parcului de la Cetățuie, investiția în amenajări este estimată la suma de 70.784.194 lei inclusiv TVA. Lucrările ar urma să se deruleze pe o perioadă de 24 de luni. „Conform Studiului de Fezabilitate, se vor crea noi alei de promenadă dezvoltate pe baza rețelelor pietonale existente, astfel încât să funcționeze ca un circuit unitar, se va pune în valoare caracterul natural al amplasamentului prin amenajarea unor trasee pietonale cu scări și platforme metalice în zonele greu accesibile, accesibilizarea zonei stâncoase din partea de nord prin crearea unui traseu pietonal privit ca intervenție minimală și păstrarea caracterului natural, crearea unei platforme metalice pentru belvedere ca punct de interes în partea nordică a amplasamentului, crearea unor zone de întâlnire, odihnă și ședere de-a lungul aleilor de promenadă adaptate pentru diferite tipuri de utilizatori”, se precizează în documentația tehnică. Primăria Brașov și-a propus să amenajeze un parc în proximitatea fortăreței încă din 2021, iar luna aceasta a fost aprobat și de Comisia Zonală a Monumentelor Istorice, unul dintre cele mai importante avize.
Costuri la jumătate pentru parcul din Bartolomeu
În cazul parcului de pe Lânii, potrivit devizului, costul total se va cifra la suma de 34.515.337,32 lei inclusiv TVA, iar perioada de derulare a lucrărilor va fi de 10 luni. Conform Studiului de Fezabilitate, parcul va fi amenajată cu o zonă de amfiteatru în aer liber, unde se vor putea derula evenimente culturale, spectacole, un teren joacă pentru copii pe grupe de vârstă (inclusiv copii cu dizabilităti) și o zonă pentru activități sportive/fitness adulţi, inclusiv persoane cu dizabilităţi. Totodată, ar urma să fie amenajate grupuri sanitare și un pavilion administrativ, o piațetă, o zonă cu leagăne suspendate, parcare, foișoare, alei pietonale, precum și o fântână arteziană decorativă. Cea mai mare suprafață va reveni zonelor verzi, înierbate sau plantate cu flori, arbuști decorativi și arbori.
Investiția în acest parc este justificată „de dezvoltarea spațială a orașului în direcția N-NV (cartierul Bartolomeu Nord), cu număr în creștere de locuințe, dar unde în prezent nu există suficiente locuri amenajate pentru petrecerea timpului în aer liber, precum și de existența unui teren nefolosit în suprafață de 3,1 ha, accesibil din străzile prevăzute prin PUZ-ul aprobat prin HCL 548/2006 și actualizat cu HCL 25/2019, terenul fiind localizat la strada principală – str. Lânii – o zonă în plină dezvoltare imobiliară, fiind accesibil pietonal, cu mijloace de transport public sau privat”, potrivit documentației tehnice.