Cetățuia Brașovului a revenit Statului Român în noimebrie, după o luptă în instanță de șapte ani de zile, iar încă din 2021, Primăria Brașov și-a propus să amenajeze un parc în proximitatea fortăreței.
În decembrie anul trecut, a fost atribuit contractul de proiectare, iar, din tomană s-a ajuns la partea de avizare. Ținând cont că proiectul se va derula în proximitatea unui monument, Primăria a depus pentru avizare documentația la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice din cadrul Direcției Județene de Cultură Brașov. Membrii acesteia și-au dat avizul, cu condiția respectării la următoarea fază de proiectare a concluziilor studiilor arheologice prezentate.
Proiectul mai fusese în analiza comisiei și în septembrie 2023, însă propunerea prezentată nu a fost avizată. Membrii Comisiei au solicitat atunci un studiu peisagistic și unul istorico-arhitectural în vederea fundamentării intervențiilor, dar și un raport arheologic teoretic. Totodată, aceștia au atras atenția asupra existenței pe respectivul teren a unei borne de piatră instalată în timpul imperiului Austro-Ungar pentru măsurarea gradului terestru (distanța între meridiane), care va trebui protejată.
Proiectul include pe lângă amenajarea unor alei de promenadă și a unui loc de joacă, și o platformă de belvedere.
Terenul pe care este propusă amenajarea parcului de pe Dealul Straja este proprietatea Primăriei, iar primarul Allen Coliban a precizat încă din 2021 că se pot demara procedurile de proiectare pentru un astfel de obiectiv, fără a mai fi necesară stabilirea oportunității.
Citește și: