Cel mai complex centru de reabilitare a urșilor din România va funcționa pe Valea Timișului, în fondul forestier administrat de Regia Pădurilor Kronstadt din Brașov. Capacitatea acestui centru va fi de aproximativ 60 de exemplare, iar aici vor fi aduși pui de urs, ursoaice cu pui și masculi maturi, care creează probleme în zonele locuite și nu mai pot fi relocați, din cauza comportamentului deviant. Centrul se va întinde pe o suprafață de 61,18 hectare și va fi compus din mai multe compartimente. Primul dintre compartimentele centrului va fi cel de carantină, în care animalele aduse aici vor fi ținute 30 de zile, așa cum prevede legislația în vigoare. Un alt compartiment va fi destinat puilor orfani. Aici, urșii vor fi îngrijiți astfel încât să poată fi eliberați. Practic, se va evita pe cât posibil contactul acestora cu îngrijitorii iar hrănirea se va face astfel încât animalele să nu simtă prezența omului în preajmă. După ce urșii vor crește, ei vor fi eliberați și se vor putea descurca singuri. Un alt compartiment va fi destinat ursoaicelor cu pui, care sunt capturate după ce ajung să creeze probleme în zonele locuite. Acestea, în funcție de antecedente și de alți factori stabiliți de specialiști, ar putea fi eliberate după o perioadă. Va exista și un compartiment destinat masculilor maturi, care sunt capturați după ce ajung să devină o problemă pentru zonele locuite de oameni și nu mai este posibilă relocarea lor din cauza comportamentului deviant.
Funicularele produse la Reghin pentru hrănirea urșilor, livrate deja
Drept urmare a acestui proiect, producătorul de tractoare IRUM Reghin și-a extins gama de produse cu un sistem inovativ, destinat hrănirii urșilor, informează Agenția de presă Rador, care citează Radio Târgu Mureș.
„Instalația cuprinde cărucioare mobile care au capacitate de descărcare comandată și sunt atașate pe sistemul de cabluri a funicularului. Acest sistem permite hrănirea animalelor sălbatice într-un mediu controlat, de la o distanță de până la 1000 m, conform directorul IRUM Reghin, Mircea Oltean „Are o unitate centrală, este cu un motor diesel și, de acolo, pe niște cabluri, pleacă niște dispozitive, containere, care ele ajung la punctul fix, fără să fie nevoie ca omul să interacționeze cu animalele. În momentul în care ajunge acolo, poate fi comandat să se declanșeze o clapetă prin care mâncarea ajunge la animale”, spune Oltean.
Deja au fost livrate două sisteme de hrănire prin funicular.
Funicularele vor acoperi întreaga suprafaţă complexului și vor avea cărucioare adaptate, care să permită transportul hranei, iar cablurile vor fi amplasate astfel încât să permită aruncarea mâncării pentru urşi în cât mai multe puncte.