Pe măsură ce inteligența artificială a dominat discuțiile dintre liderii politici și de afaceri la Forumul Economic Mondial în această săptămână, un nou venit a ieșit în evidență la Davos: start-up-ul francez de inteligență artificială Mistral.
Directorii executivi a trei mari companii tech au declarat pentru Financial Times, citat de revista de business Forward Brașov, că ultimul model de AI al grupului Mistral este printre cele mai bune produse disponibile, conform benchmark-urilor tehnice utilizate de companii pentru a evalua performanța lor.
Un executiv din domeniul tehnologiei din SUA a afirmat că Mistral, cu doar nouă luni de existență, face „o treabă excelentă” în competiție cu modele sofisticate create de marile companii americane precum OpenAI și Google.
Interesul pentru tehnologia Mistral contravine opiniei prevalente conform căreia cursa pentru dominația în domeniul AI generativă – sisteme capabile să genereze text, media și cod asemănătoare celor umane în câteva secunde – s-a transformat într-o luptă între Google și alianța de miliarde de dolari dintre Microsoft și OpenAI.
În Europa și în alte părți, creșterea interesului pentru Mistral a reînviat posibilitatea ca noii veniți să obțină o cotă semnificativă dintr-o piață în plină expansiune, pe măsură ce costurile de calcul în dezvoltarea AI scad constant.
Mistral, care construiește LLM, tehnologia fundamentală care alimentează produsele de AI generativă precum chatbot-urile, a obținut o evaluare de 2 miliarde de euro luna trecută într-o rundă de finanțare de aproximativ 400 de milioane de euro. Cu toate acestea, se confruntă cu rivali mai bine finanțați, cum ar fi OpenAI, creatorul lui ChatGPT, evaluat la 86 de miliarde de dolari.
Start-up-ul francez beneficiază de sprijinul greilor din Silicon Valley, printre care General Catalyst și Andreessen Horowitz.
În această săptămână, compania a atras ca investitor și partener strategic pe Nvidia, considerat lider mondial în producția de cipuri de AI. Florian Bressand, directorul de afaceri al Mistral, a declarat pentru FT că această mișcare le oferă start-up-ului acces la cele mai recente inovații ale companiei producătoare de cipuri.
Recent, directorul executiv al Microsoft, Satya Nadella, a remarcat compania cu sediul la Paris – fondată de Arthur Mensch, Timothée Lacroix și Guillaume Lample, un trio de foști cercetători la Meta și Google – ca una dintre inovatoarele care construiesc AI pe platforma sa Azure.
Această afirmație vine în ciuda investiției de 13 miliarde de dolari a Microsoft în OpenAI până în prezent, făcându-l cel mai mare investitor al start-up-ului cu sediul în San Francisco. În noiembrie, directorul executiv al OpenAI, Sam Altman, a fost demis temporar de către consiliul său, o mișcare care a șocat lumea afacerilor și a determinat companiile să ia în considerare diversificarea furnizorilor lor de AI.
„Companiile nu se pot baza doar pe un singur furnizor”, a spus Bressand de la Mistral.
El a adăugat: „Lucrăm cu corporații mari: avem 10 concepte interesante cu companii din întreaga lume, nu doar din Franța. Jumătate din utilizarea de pe platforma noastră vine din SUA, ceea ce nu este o surpriză, deoarece este o piață mai matură.”
Compania exemplifică diviziunea actuală din comunitatea AI între modelele open source și cele cu sursă închisă – sau între sistemele ale căror detalii tehnice sunt transparente terților, comparativ cu cele care rămân proprietare unei singure companii.
Mistral, al cărui fondatori au contribuit la construirea modelului open source LLAMA al Meta, susține că acest aspect îi oferă un avantaj în fața companiilor care doresc să implementeze caracteristici personalizate în software-ul lor.