Cancerul pulmonar este una dintre cele mai frecvente și letale forme de cancer peste tot în lume. Conform Globocan, peste 12.000 de români sunt diagnosticați anual cu cancer bronhopulmonar, iar rata de deces este de 75%, fiind pe primele locuri, atât în ceea ce privește incidența, cât și mortalitatea.
Chiar dacă sunt considerate adesea Mituri frecvente care circulă în jurul acestui tip de cancer, care de foarte multe ori este diagnosticat în stadii prea avansate.o boală a fumătorilor, oricine poate dezvolta cancer pulmonar, indiferent dacă a fumat vreodată sau nu. Riscul este influențat și de factori precum expunerea la poluanți, radon sau istoricul familial și există mitul potrivit căruia inhalarea pudrei de talc poate favoriza dezvoltarea tumorilor în plămâni.
Mituri frecvente care circulă în jurrul acestui tip de cancer, care de foarte multe ori este diagnosticat în stadii prea avansate.
MIT 1: Doar fumătorii pot face cancer pulmonar
Fals! Ideea greșită conform căreia cancerul pulmonar este exclusiv o afecțiune a fumătorilor poate avea consecințe tragice. Nefumătorii au tendința să ignore simptomele crezând că nu are cum să fie cancer pulmonar dacă nu au fumat, așa că pierd timp prețios în care ar putea începe tratamentul.
Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA (CDC), aproximativ 20% dintre persoanele diagnosticate cancer pulmonar nu au fumat niciodată sau au fumat mai puțin de 100 de țigarete în toată viața lor.
MIT 2: „Am fumat prea mulți ani. Ce rost are să mă mai las?”
Fals! Renunțarea la fumat reduce semnificativ riscul de cancer pulmonar, constituind și o măsură eficientă în prevenirea altor afecțiuni precum bolile cardiovasculare, osteoporoza și diabetul. Este important de subliniat că renunțarea la fumat aduce multiple beneficii, indiferent de vârstă sau durata fumatului.
Dacă decizi să renunți la fumat, beneficiile pentru sănătate sunt semnificative și progresele apar rapid:
- După 20 de minute: Tensiunea arterială începe să scadă;
- După 8 ore: Nivelul de monoxid de carbon din sânge revine la normal, iar oxigenul din sânge ajunge la niveluri optime;
- După 24 de ore: Riscul de accident vascular și de moarte subită scad;
- După 48 de ore: Simțul gustului și al mirosului se îmbunătățesc;
- După 72 de ore: Respirația devine mai ușoară, iar capacitatea pulmonară crește;
- • Între 2 și 3 săptămâni: Circulația sanguină și funcția pulmonară se îmbunătățesc cu până la 30%. Tusea, oboseala și dificultățile de respirație se ameliorează sau dispar;
- După 1 an: Riscul de boli cardiovasculare se reduce cu 50%, iar riscul de accident vascular cerebral este similar celui al unei persoane care nu a fumat niciodată;
- După 5 ani: Riscul de cancer oral, laringian și esofagian se reduce cu 50%;
- După 10 ani: Riscul de cancer pulmonar scade cu 30-50%;
- Între 5 și 15 ani: Riscul de a dezvolta alte tipuri de cancer devine la fel de scăzut ca și în cazul unei persoane care nu a fumat niciodată.
MIT 3: Dacă ai fost diagnosticat deja cu cancer pulmonar poți continua să fumezi
Fals! Mulți se gândesc că odată ce au au fost diagnosticați cu cancer pulmonar nu mai are niciun rost să se lase de fumat, răul a fost deja făcut. Însă, fumatul poate afecta eficacitatea tratamentului și poate agrava complicațiile asociate bolii. Prin renunțarea la fumat, pacienții pot experimenta o îmbunătățire a răspunsului la tratament și pot avea o recuperare mai rapidă după intervențiile chirurgicale sau alte proceduri terapeutice.
MIT 4: Fumatul de cannabis nu crește riscul de cancer pulmonar
Posibil fals! Unele studii au evidențiat că țigaretele cu cannabis pot conține substanțe cu potențial carcinogen, cum ar fi gudronul și alte substanțe chimice, care, în teorie, ar putea crește riscul de cancer pulmonar. Totuși, comparația directă între fumatul de cannabis și fumatul de țigări convenționale în ceea ce privește riscul de cancer pulmonar rămâne un subiect de cercetare și dezbatere.
Citiți mai multe detalii, pe hotnews.ro.