Zoo Brașov a devenit un punct de atracție la poalele Tâmpei pentru turiști, astfel că anul trecut a fost depășit pragul de 300.000 de vizitatori. De altfel, începând din acest an își va diversifica oferta după ce au fost finalizate și ultimele retușuri la noile adăposturi: mai multe perechi de pinguini Humboldt, lei de mare și foci.
Proiectul la care conducerea instituției lucrează de mai mulți ani este aproape finalizat, iar spațiile amenajate pentru animale mai au nevoie de mici modificări, după cum a precizat managerul Zoo Brașov, Alin Pînzaru. „Am adus specialiști pentru a vedea condițiile în care vor fi ținute animalele pe care le vom aduce și în urma acestei pre-recepții au rezultat câteva remedieri, să le spunem, pe care constructorul a zis că le va pune în practică și le va face în următoarea perioadă. Noi sperăm să începem negocierile de transport. Focile și leii de mare deja am discutat de ceva timp de unde le vom aduce, de la mai multe grădini zoologice din Olanda, Franța, Germania. Așteptăm să vedem ce spune coordonatorul de la pinguinii Humboldt, deoarece suntem în discuții de ceva timp cu ei”, a explicat Pînzaru.
Astfel, Intenția este ca la Brașov să fie aduse 10 perechi de pinguini, 4 lei de mare și două foci.
Zoo Brașov va fi prima din țară care va avea pinguini și lei de de mare. Noile adăposturi au fost amenajate în zona centrala a parcului zoo, lângă țarcurile tigrilor, unde, acum era un mic lac. Adăposturile pentru pinguini și foci sau lei de mare sunt amenajate în incinte distincte, complet separate între ele, fiecare având bazin propriu cu apă salină, recirculată, tratată și menținută la parametrii optimi speciei. Apa va fi permanent recirculată și tratată și se va asigura menținerea temperaturii optime atât vara, cât și în perioadele reci. Soluția tehnică pentru răcirea apei în timpul verii și încălzirea ei iarna va fi utilizarea de pompe de căldura apă-sol. În acest sens urmau să fie realizate trei foraje la 100 m adâncime.
Pe de altă parte, și fără aceste vedete specifice zonei antarctice, Zoo Brașov, alături de planetariu și autobuzul safari reprezintă puncte de atracție pentru brașoveni și turiști de toate vârstele. „Am reușit anul trecut să depășim numărul de vizitatori. Pentru zoo, planetariu și autobuz virtual. În 2022 au fost 289.000 și în 2023 au fost cam 318.000″, a adăugat directorul parcului zoologic brașovean.
În această perioadă, Zoo Brașov este deschisă conform programului de iarnă, între orele 09.00 și 18.00. Luni este închis.