Primăria Brașov vrea să continue proiectul de instalare a unor panouri fotovoltaice pe acoperișurile unităților școlare, astfel încât să se reducă consumul de energie al acestora.
În prealabil, este necesară și o expertiză a clădirilor ținând cont că echipamentele aferente acestor panouri au o anumită greutate, astfel încât să nu fie afectată structura clădirilor. În acest sens, edilii au semnat un contract cu firma Maslaev Consulting din Capitală, care este specializată în astfel de expertize și care a avut cea mai avantajoasă ofertă din cele patru depuse la licitație. Costul lucrărilor de expertizare va fi de 299.911,11 lei fără TVA, adică mai puțin de jumătate din valoarea estimată care era de 618.345,5 lei fără TVA.
Primele zece școlile alese pentru a avea pe viitor energie de la soare sunt: Colegiul Național de Informatică Grigore Moisil (Crop A), Colegiul Național Dr. Ioan Meșotă (Corp A), Colegiul Național Economic Andrei Bârseanu (Corp A), Colegiul Național Nicolae Titulescu (Corp A), Colegiul Tehnic de Transporturi (clădirea de pe Fundătura Hărmanului), Colegiul Tehnic Mircea Cristea (Corp A), Școala Profesională Kronstadt, Școala Generală nr. 2, Școala Generală nr. 11 (Corp A) Și Școala nr. 19.
„Alegerea unităților de învățamant s-a realizat pe baza unor criterii tehnice precum studii de însorire, o evaluare a potențialului energetic prin sisteme fotovoltaice, pentru clădirile publice, analiza primară a structurii clădirilor și permisivitatea de montare de panouri fotovolatice pe acoperișurile unităților. De asemena s-a analizat și amplasarea unităților în afara perimetrului de protecție istorică”, se precizează într-un raport de specialitate al Primăriei.